I det fynske folks tjeneste

Fynsk mor vil kræve millioner af politiet

Efter i over et år at have været mistænkt for at have slået sin lille søn ihjel, har anklagemyndigheden i Århus nu frafaldet alle sigtelser mod den 29-årige odenseaner Gry Kristina Jacobsen - hun og kæresten gør nu klar til et millionkrav mod politiet.

01:15

Gry Kristina Jacobsen med sin afdøde søn, Lukas.

1 af 2

- Det har været 14 måneder i helvede. Jeg har hele tiden holdt fast i, at jeg aldrig i livet kunne finde på at gøre min søn noget, så det er rart, at politiet nu har frafaldet alle sigtelser. Nu kan jeg komme videre med mit liv.

Sådan siger den 29-årige odenseaner Gry Kristina Jacobsen til TV 2/Fyn, efter at hun tirsdag modtog et længe ventet brev fra statsadvokat ved Østjyllands Politi, Kirsten Dyrman.

Vold med døden til følge

Et brev, hvori statsadvokaten gør det klart, at den 29-årige mor og hendes kæreste, den 35-årige Thomas Serwin, ikke længere er sigtet for at have udøvet vold med døden til følge mod Grys 3-årige dreng, Lukas. Lukas døde praktisk talt i armene på sin mor den 19. august sidste år, på et tidspunkt hvor den lille dreng lå og så tegnefilm i familiens hjem lidt uden for Århus.

En efterfølgende obduktion viste, at drengen var død ved en læsion i tarmkrøset, og da politiet ikke kunne udelukke, at læsionen var opstået ved fysisk vold udøvet af personer tæt på drengen, valgte ordensmagten hurtigt at sigte moderen og hendes samlever for vold med døden til følge.

- Men Thomas og jeg har fra dag 1 holdt fast i vores uskyld. Ingen af os har på noget tidspunkt så meget som tænkt tanken at gøre Lukas ondt.
Lukas var sløj det halve år inden han døde, og jeg var ved læge med ham en fem-seks gange, men lægerne kunne ikke finde noget. Hvis Lukas virkelig i en længere periode havde været udsat for vold, som politiet mistænkte, så havde lægerne eller personalet i Lukas børnehave selvfølgelig reageret, siger den unge mor.

Kaldet "barnemorder"

- Oven i min sorg over at have mistet Lukas har jeg kæmpet med sorgen over at være mistænkt for at have slået ham ihjel. Jeg har været ved at bukke under flere gange, og Thomas og jeg er mildest talt fortørnede over, at politiet har skulle bruge 14 måneder, før de kunne frafalde sigtelserne.

Gry Kristina Jakobsen har udover den voldsomme sigtelse og tabet af sin søn også oplevet, hvordan folk på gågaden i Odense og på nettet på Facebook direkte har kaldt hende "barnemorder".

En politiassistent, der er kæreste med en af Grys tidligere kollegaer, har sågar ved retten i Odense været tiltalt for at have spredt rygter om den lille drengs død,  samt at have misbrugt sin stilling ved at søge om oplysninger i sagen i politiets interne computersystem. Politiassistenten blev i juni idømt en bøde for at have misbrugt sin stilling, men blev frifundet for at have videregivet oplysningerne i sagen.

Politiassistenten har anket dommen.

Hemmelig telefonaflytning

Som prikken over i'et oplyste Århus Politi for nylig til Gry Kristina Jacobsen, at både hun og samleveren i en periode havde været udsat for hemmelig telefonaflytning. Selvom statadvokaten nu har frafaldet alle sigtelser mod det unge par, er sagen ikke afsluttet for de to.

- Brevet fra statadvokaten bærer præg af, at politiet stadig mistænker os. De kan bare ikke bevise noget. Det vil vi simpelthen ikke have siddende på os, så nu er Thomas og jeg klar til at køre en erstatningssag. Vi liner op til et millionkrav efter de her 14 måneder i helvede, slår Gry Kristina Jakobsen fast overfor TV 2/Fyn.

Gry Kristina Jacobsen og Thomas Serwins advokat, Henning Løngsbo, fortæller til TV 2/FYN, at han anbefaler parret at køre to seperate erstatningssager. Dels mod politiet i Århus, dels mod politiassistenten i Odense.
- Jeg har bedt Thomas og Gry om i disse minutter at sammenfatte et samlet erstatningskrav. Jeg mener, at den behandling, de har fået i denne her sag, er under al kritik og strider mod konventionerne for menneskerettigheder, fortæller advokaten.