Fynsk professor skal hjælpe Frankrig med tre væsentlige problemer

Institutleder Jens Troelsen fra Syddansk Universitet har forsket i sammenhængen mellem vores byers indretning og befolkningens aktivitetsniveau, og nu skal han inspirere Frankrig.

Fynboerne og resten af danskerne er kendt for velvilligt at trampe i pedalerne, når de skal fra A til B. Og derfor skal de nu være med til at inspirere uden forlandets grænser.

Den fynske professor Jens Troelsen, der forsker i sammenhængen mellem vores byers indretning og befolkningens aktivitetsniveau, er nemlig blevet inviteret til Paris for at tale om Danmark som cykelland.

Et område, hvor vi adskiller os markant fra Frankrig og de fleste andre lande i Europa, lyder det.

- I Danmark er cyklen et vigtigt transportmiddel i dagligdagen, hvor den i mange andre europæiske lande mest er en fritidsbeskæftigelse, siger han.

Professoren skal tale til et event i Paris, hvor næste års Tour de France-rute bliver præsenteret. Her skal Jens Troelsen inspirere Paris’ borgmester for ’transformation of public spaces and mobility’ til, hvordan man med cykler kan afhjælpe trængelsproblemer i trafikken, sundhedsproblemer og klimaproblemer.

Cyklerne kan afhjælpe tre væsentlige problemer

Ifølge professoren bør man tænke transportformen cykling ind i alle større byers hverdag.

- Hvis vi indretter vores byer, så de fremmer cyklisme, kan det være en nøgle til at afhjælpe tre væsentlige problemer på en gang, siger han.

Blandt andet har cyklen ifølge ham potentiale til at hjælpe med at løse problemstillinger indenfor trafik.

- De store byer bliver større, og det skaber trængsel, når endnu flere skal bevæge sig rundt. Her kan cyklen være en nøgle til at løse trafikale problemer, siger han.

Ser man på problemstillinger om sundhed og klima, kan cyklen også hjælpe.

- Cykling kan som en del af et aktivt liv gøre noget ved de voksende problemer med livsstilssygdomme og overvægt som følge af inaktivitet, siger han og fortsætter:

- Endelig kan cyklerne understøtte en klimadagsorden i forhold til FN’s Verdensmål om bæredygtighed, siger professoren.

Deltager sammen med Kronprins Frederik

Jens Troelsen er en del af en dansk delegation med H.K.H. Kronprins Frederik og erhvervsminister Simon Kollerup i spidsen. 

Efter rutepræsentationen deltager de i et event i Danmarkshuset på Champs-Élysées, der sætter fokus på sund livsstil, madglæde og cykelkultur.

Anledningen er, at Danmark i juli 2022 er vært for ’Le Grand Depart’. Verdens mest berømte cykelløb indledes med en enkeltstart i de københavnske gader, der til daglig befærdes af mange tusinder af cyklister, der bruger cyklen som transportmiddel til og fra arbejde, studier og daginstitutioner.