I det fynske folks tjeneste

Fynsk skole bliver årets cykelskole

Abildgårdskolen i Vollsmose i Odense blev torsdag kåret som Årets Cykelskole. Skolen får prisen for deres arbejde for at få eleverne til at cykle mere.

00:30

Video: Masoud Jafari Pouia

Abildgårdskolen arbejder på flere forskellige måder for at få elever til at cykle mere. Og prisen som Årets Cykelskole er et skulderklap for det arbejde.

Det betyder meget for skolen at få prisen, fortæller souschef på Abildgårdskolen Jens Christian Hansen.

- Det er en anerkendelse af vores arbejde. Det viser også omverdenen, at vi her på Abildgårdskolen kan få eleverne med ud og cykle. Det at cykle er ikke nødvendigvis en kultur, der ligger i Vollsmose, siger Jens Christian Hansen.

En tidlig cyklist er en varig cyklist

Abildgårdskolen får Cyklistforbundets pris, fordi ledelsen og lærerne har være gode til at lave en overskrift, som de kalder "cykelglad skole", fortæller direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam.

- De har været rigtig gode til at engagere deres kolleger, forældrene og børnene i at have aktiv transport i deres dagligdag. Som vi siger i Cyklistforbundet: En tidlig cyklist er en varig cyklist, siger direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam.

Skolen har købt cykler

Skolen har 80 cykler, som eleverne kan bruge både i frikvarteret og som del af undervisningen.

- Cyklerne betyder, at vi kan komme ud i byen og få kulturelle oplevelser, fortæller souschef på Abildgårdskolen Jens Christian Hansen.

Men skolens arbejde med at få eleverne til at cykle mere stopper ikke her. Skolen tænker cykling ind som en del af helheden i skoledagen, og måske skal der indkøbes flere cykler.

- Vi skal arbejde videre. Vi skal gøre det at cykle endnu mere integreret i skolen. At cykle skal være en naturlig del af skolen, og vi skal cykle endnu mere, fortæller Jens Christian Hansen.

00:27

- De har været rigtig gode til at engagere deres kolleger, forældrene og børnene at have aktiv transport i deres dagligdag, siger direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam.

Luk video

 

01:07

- Cyklerne betyder, at vi kan komme ud i byen og få kulturelle oplevelser, fortæller Jens Christian Hansen.

Luk video
02:35

Abildgårdskolen fejrede kåringen med fællessang og jubel. 

Luk video

 

DERFOR FÅR ABILDGÅRDSKOLEN PRISEN

Det er en jury bestående af undervisningsminister Merete Riisager, sportsdirektør og politiker i Frederiksberg Kommune Brian Holm, formand for Skole & Forældre Mette With Hagensen, formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, formand for KL’s sundhedsudvalg og borgmester i Odsherred Kommune Thomas Adelskov og direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam, der blandt 15 nominerede skoler har fundet vinderen af Årets Cykelskole.
 
Juryen begrunder prisen sådan her:
”Skolerne spiller en vigtig rolle, når det handler om at styrke den danske børnecykelkultur. Abildgårdskolen skiller sig ud som en skole, der på fornem vis arbejder med at gøre skolens elever til glade og sikre cyklister, der kender cyklen både som transportmiddel og som middel til gode oplevelser. Skolen viser vejen frem ved at tænke cykling ind som en del af helheden i skoledagen i modsætning til afgrænsede projekter. Samtidig udnytter skolen cyklens potentialer til en mere fysisk aktiv børnehverdag og som et integrationsredskab, der giver børn nye muligheder for opleve en verden uden for eget nærområde.”

Kilde: Cyklistforbundet