I det fynske folks tjeneste

Fynsk tomatavler vil fortsat investere i Sverige

Selvom PSO-afgiften nu bliver lempet med flere milliarder kroner, så er de fynske gartnere skeptiske. Tomatavler Mads Pedersen ser sig fortsat nødsaget til at udvide i Sverige - og ikke på Fyn.

02:06

1 af 2

Tirsdag aften indgik Regeringen og Venstre aftale om en vækstpakke, der blandt andet betyder en lempelse på 13 milliarder kroner af den særlige energiafgift PSO. Men reduktionen er ikke nok til, at gartnerne på Fyn nu jubler.

- Den lempelse, som er kommet, er for lille i forhold til det vi betaler. For vores vedkommende betaler vi tre millioner kroner i afgift og nu får vi en lempelse på 460.000 kroner. Det er rart, men det er stadig en kæmpe skævvridning i forhold til resten af EU som ikke betaler PSO-afgift, siger Mads Pedersen, der er direktør for Gartneriet Alfred Pedersen og Søn.

Formanden fra Venstre, Lars Løkke Rasmussen, brugte netop tomatavler Mads Pedersen som eksempel, da han fremhævede de høje danske afgifter som en stopklods for skabelsen af nye danske arbejdspladser, da han holdt tale på Folkemødet på Bornholm.

Men selvom afgifterne nu bliver lempet - med støtte fra Venstre - så ser det fynske gartneri sig fortsat nødsaget til at udbygge og investere i Sverige i stedet for på Fyn.

- Hvis der ikke sker mere, og det ikke rykker sig yderligere, så er vi klar til at tage næste skridt, og det er at udvide yderligere i Sverige. Vi lukker ikke ned i Danmark, men vi vil ikke investere, og det er det samme som en nedsmeltning af den danske produktion, siger Mads Pedersen.