Fynsk virksomhed præsenterer ny maskine: Vi har genopfundet ”cobotten”

Odenseanske Universal Robots lancerede tirsdag deres nye robot, som skal løfte baren for, hvad mennesker og robotter kan yde sammen.

Kollaborativ robot.

Det er ikke det mest mundrette navn, men ikke desto mindre er det fynske Universal Robots’ spidskompetence.

I daglig tale kalder de dem for ”cobots”, og deres kendetegn er, at de er lavet til at arbejde sammen med mennesker. Nu har de udviklet en ny og banebrydende af slagsen.

- Det, vi har gjort her, er faktisk, at vi har genopfundet, hvordan man laver de her cobots, siger direktør for Universal Robots Kim Povlsen til TV 2 Fyn. 

Tirsdag eftermiddag løftede direktør Kim Povlsen sløret for deres nye opfindelse på den store robotmesse Automatica i den sydtyske by München.

- Vi har arbejdet i årevis på en ny teknologi, der gør de her robotter endnu hurtigere, lettere og stærkere. Samtidig med at den er lige så sikker, som den altid har været. Så det løfter baren for, hvad du kan løse af opgaver med vores robotter, siger han.

Den nye cobot hedder UR20. Navnet har cobotten, fordi den kan løfte 20 kilogram, hvor den hidtil største cobot fra Universal Robots havde et maksimum på 16.

Maskinen kan bruges til et nærmere uudtømmeligt katalog af opgaver. Det gælder blandt andet stabling af kasser på paller, slibning af diverse materialer og sortering af frugt.

Ekspert er spændt på fremtiden

Det er ikke første gang, der kommer en ny spændende robotløsning fra Odense, og det er nok heller ikke sidste gang. 

Ifølge faglige leder på Teknologisk Institut i Odense Søren Peter Johansen er den nye UR20 nemlig en bekræftelse af, at den fynske robotindustri er helt i top.

- Det er en bekræftelse af at Universal Robots har gang i nogle gode ting. Og så er det jo en blåstempling af de robotter, der generelt kommer ud af Odense, siger Søren Peter Johansen.

Han understreger, at det særligt er interessant med cobots, som Universal Robots producerer. Ifølge Teknologisk Institut bevæger salget af almindelige robotter sig nemlig ad en flad kurve, mens cobots har en eksponentiel stigning i salget.

Den nye opfindelse fra Universal Robots er blandt andet særligt brugbar til at pakke paller.
Den nye opfindelse fra Universal Robots er blandt andet særligt brugbar til at pakke paller.
Foto: Universal Robots

- Cobots er gjort mere anvendelige og intuitive, så de er lettere at implementere ude på virksomhederne end robotter, fordi der simpelthen er flere mennesker, der kan bruge dem.

Derfor er Søren Peter Johansen glad for at se den nye UR20, selvom han i højere grad interesserer sig for, hvad cobotten kan udvikle sig i fremtiden.

- Jeg er da spændt på at se, hvad deres nye cobot kan. Og jeg er også spændt på, hvad de bringer i fremtiden. Det er jo en virksomhed med rigtig mange ansatte, hvor de fleste faktisk sidder og udvikler den næste robot.

Universal Robots fortæller i sammenhæng med præsentationen, at den nye UR20 er det første produkt i en ny produktportefølje. De forventer nemlig på sigt at præsentere flere nye produkter med den samme teknologi, som de har brugt til at skabe UR20.

Cobotten vil kunne forudbestilles fra slutningen af 2022, så den er klar til levering i 2023. Universal Robots mener blandt andet, at den nye cobot kan udføre op imod 22 millioner jobs på verdensplan og dermed afhjælpe problemet med at finde arbejdskraft.

Et sted, hvor UR20 nok ikke kan hjælpe, er bag boderne på Tinderbox. Ikke desto mindre mangler den populære festival særligt meget arbejdskraft i år, og det har nu fået konsekvenser.