Gadesygeplejerske på vej til Odense: - Det er på tide

To gadesygeplejersker og en psykiatrisygeplejerske vil forbedre livskvaliteten for udsatte i Odense, vurderer varmestueleder Heinz Wolf.

I Odenses gader og varmestuer lever omkring 100 hjemløse personer. Nu er en håndsrækning på vej fra kommunen i form af en gade- og psykiatrisygeplejerske.

- Det er på tide, vi får en gadesygeplejerske i Odense. Mange andre byer har god succes med det, så jeg tænker ikke, det er en vovet indsats, siger Heinz Wolf, der er leder af varmestuen, stofindtagelsesrummet og sundhedsrummet i Østergade.

Derfor har kommunens Beskæftigelses- og Socialudvalg besluttet at ansætte to gadesygeplejersker og en psykiatrisygeplejerske. 

- Med beslutningen om to gadesygeplejersker og en psykiatrisygeplejerske styrker vi sundheden for socialt udsatte mennesker, og vi vil kunne være mere opsøgende i sundhedsindsatsen. Det bliver så godt for de udsatte, siger beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF).

Varmestuelederen er enig.

- Når vi hjælper folk med de sundhedsproblemer, de har, ser vi også, at en del af dem får et mindre misbrug. Fordi man bruger tit og ofte alkohol som smertedækning.

Rettelse
Clock21. jun 2021, kl. 19:57
TV 2 Fyn havde tidligere skrevet, at beskæftigelses- og socialudvalget skulle drøfte, hvorvidt der skulle ansættes gadesygeplejersker. Det er allerede vedtaget.

- Hvis du ikke har klippet tånegle i to år, gror de ned i dine tæer. Det kan du godt forestille dig, er smertefuldt. Det der sker er, at du drikker fem øl mere, for så kan du ikke mærke dine fødder. Når du får ordnet det med tæerne, kan du drikke lidt mindre, for du skal ikke smertedække, siger Heinz Wolf. 

Bruger lægevagt og skadestue

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen vurderer, at det årligt vil koste i alt cirka 1,9 millioner kroner.

- Vi har en del, der ikke benytter byens varmestuer eller behandlingscenter. De har ikke umiddelbart nogen mulighed for at få hjælp fra en sygeplejerske eller en social- og sundhedsassistent. De vil kunne få hjælp af en opsøgende sygeplejerske, som kommer rundt de steder, hvor de er, fortæller Heinz Wolf.

Sygeplejerskerne vil i modsætning til de nuværende gå rundt i byen, hvor de hjemløse holder til - og det kan på sigt spare samfundet for rigtig mange penge.

- Rigtig mange af dem, vi ser hos os i Østergade, er ikke tilknyttet en praktiserende læge, fordi de tit og ofte skifter kommunegrænser, og så bruger man lægevagten eller skadestuen som sin praktiserende læge, og det er også som samfund en rigtig dyr øvelse, forklarer Heinz Wolf, der også er repræsentant i Rådet for Socialt Udsatte. 

Gadesygeplejerskens job

Oversigt

    Oversigt