I det fynske folks tjeneste

Galschiøt: Politiet tog mine isbjørnes masker

Odensekunstneren Jens Galschiøt klager over politiet: Hans isbjørnehær fik forbud mod at marchere under folkemødet på Bornholm.

Efterskoleeleverne fik ikke lov til at gå rundt i gaden med masker på.

Den odenseanske kunstner Jens Galschiøt har klaget over politiet. Han mener, det var ulovligt, at politiet stoppede hans såkaldte isbjørnehær på Folkemødet på Bornholm.  

Isbjørnehæren var en happening under Galschiøts ledelse, hvor 10 efterskoleelever fra Faxehus havde iført sig isbjørnekostumer. Isbjørnene blev stoppet og fik deres cpr-numre registreret af politiet, der forbød dem at gå videre.

Politiet greb ind, da betjentene vurderede, at det isbjørnemaskerne var en overtrædelse af straffelovens maskeforbud. Denne gælder i forbindelse med blandt andet forsamlinger og optog for at undgå, at demonstranter ikke kan identificeres, hvis situationen udvikler sig til voldeligt.

Efterskoleeleverne fik derefter besked på, at de skulle tage isbjørnehovederne af, så de ikke længere var maskerede og måtte gå i optog uden hoveder.

Senere gav politiet lov til, at happeningen kunne gennemføres med hoveder på, men der mente Galschiøt ikke længere, at det var relevant.

- Det er ret grotesk, at politiet vælger folkemødet, der jo netop omhandler ytringsfrihed og demokratiske diskussioner til at begrænse de kunstneriske ytringsfriheder. Det skuffer mig i øvrigt, at folkemødets ledelse som tilsyneladende var bekendt med, at politiet ville håndhæve maskeringsforbuddet for isbjørnene, ikke har kæmpet mere for ytringsfriheden og den kunstneriske frihed, men blindt accepterer at politiet udstede maskeringsforbud, udtaler Jens Galschiøt.