Giver "uoverskueligt beløb" til sportsklub: - Det er helt afgørende for vores eksistens

Odense Kommune har besluttet at forære Fyens Motor Sport en million kroner til nye miljøundersøgelser.

Inden længe ruller 937.500 kroner ind på Fyens Motor Sports bankkonto. Pengene kommer fra Odense Kommune.

Det har kommunens By- og Kulturudvalg tirsdag besluttet.

- Vi kan slet ikke få armene ned. Jeg blev virkelig rørt, fortæller talsperson for Fyens Motor Sport Louise Laustsen.

Fyens Motor Sport havde ansøgt kommunen om beløbet, som de selv kaldte "uoverskueligt stort", til nye miljøvurderinger, efter Planklagenævnet i december ikke kunne godkende Odense Kommunes udarbejdede miljørapporter og lokalplan, fordi en sjælden stor vandsalamander bor nær motocrossbanen. 

- Det er helt afgørende for vores eksistens. Vi kan ikke beskrive, hvor taknemmelige vi er, fortæller Louise Laustsen.

Ingen motocross på banen

Ansøgningen fra Fyens Motor Sport blev stemt igennem i udvalget med et flertal fra Venstre og Socialdemokratiet.

Konservative foreslog i stedet for at forære pengene til klubben at overføre pengene som et rentefrit lån, der skulle afdrages, når den havde råd. Det blev stemt ned af udvalgets to største partier.

- Vi syntes ikke, vi ville lægge den byrde på foreningen med alt det, den har været igennem. Det er stadig mange penge for en forening, der nærmest ikke har været i drift, siger Maria Brumvig (S).

Sagen kort

I 2017 gav Odense Kommune tilladelse til byggeriet af baneanlægget tæt på den nordlige motorvejsafkørsel ved Tietgenbyen. Efterfølgende klagede en række naboer i området over byggeriet, og siden da har der ikke været kørt motocross på banen. 

- Det har været med til at påvirke afgørelsen. Når nu kommunen ikke har håndteret den her sag godt nok, har vi selvfølgelig et ansvar, men egentlig er det, fordi klubben kommer i en ekstraordinær dårlig situation, fortæller Maria Brumvig.

Lys for enden af tunnellen

Fyens Motor Sport klubber forventer, at de nye miljøundersøgelser i alt vil koste 1,4 millioner kroner. Klubben har selv skaffet cirka 170.000 kroner, og Louise Laustsen forventer, at de sidste penge bliver lettere at skrabe ind, nu hvor Odense Kommune giver så stor en andel til klubben.

- Vi kan komme rigtig langt, og det motiverer private sponsorer også. Nu kan de se, at vi ikke længere mangler et uoverskueligt beløb. Der er vitterligt lys for enden af tunnellen, siger Louise Laustsen.

Fyens Motor Sport har allerede lavet ændringer på banen, der skal tilgodese den store vandsalamander. Louise Laustsen forventer, at de nye miljøvurderinger er færdig i sensommeren i år.