Gravide skal testes for kviksølv-risiko

Gravide i Odense skal testes for kviksølv-risiko ved at spise fisk.

De Videnskabsetiske Komiteer for Region Syddanmark har netop godkendt et pilotprojekt på Odense Universitetshospital.

Her vil man ved hjælp af hårprøver undersøge, hvor meget kviksølv en række kvinder i den fødedygtige alder har i kroppen, skriver SDU.dk.

Det er gravide, der spiser forholdsvis meget fisk, der bliver tilbudt at blive testet for, hvor højt indhold de har af kviksølv i deres krop.

Hvis det viser sig, at de har et højt indhold af kviksølv, vil de få råd om, hvilke fisk de kan erstatte tun, sværdfisk og haj med. Det kan være fisk som makrel, rejer og laks.

Foregår kun på Fyn

Forsøget foregår kun på Fyn, men forskerne håber også , at det vil komme gravide og ufødte børn til gode i resten af landet.

- Vi vil stille resultater til rådighed og inspirere myndighederne og regionerne til at måle på risikoen for kviksølvforgiftning på gravide kvinder, siger Phillippe Grandjean.

Ifølge professoren vil det være oplagt at teste de gravide, som spiser mest fisk, f.eks. i forbindelse med at de skal have lavet en scanning cirka 12 uger henne i graviditeten.

- Forhåbentlig vil kun få have høje værdier for kviksølv, men den gode nyhed er, at vi kan hjælpe dem med at mindske indholdet i kroppen og dermed beskytte fostret, siger han.

Kviksølv ophober sig i fødekæden

Phillipe Grandjean, der er professor og miljømediciner på Syddansk Universitet, har i 30 år forsket i kviksølvs indvirkning på mennesker.

Han forsker for øjeblikket på Harvard University i USA, hvor man har fundet ud af, tunfisk alene står for omkring halvdelen af den påvirkning af kviksølv, som amerikanerne bliver udsat for.

Risikoen er størst for børn, hvis mor spiser forurenet fisk, især tun, der indeholder meget kviksølv, som ophober sig i fødekæden.

Læs mere her

Oversigt

    Oversigt