- Det er en del af det. Vil man spise kød, så dør der et dyr.
Sådan lyder det fra Tina Sig Olesen, eventmedarbejder i Den Fynske Landsby.
Det er efterhånden blevet en tradition i efterårsferien. En gris slagtes foran et publikum i Den Fynske Landsby med ét særligt formål - at vise børn og unge, hvor maden kommer fra.
- Vi snakker rigtig meget om kød, og hvor meget vi spiser af det. Det vil vi gerne have, at vores gæster forholder sig til. Hvis du gerne vil spise flæskesteg, så er der et dyr, der må dø, siger Tina Sig Olesen.
I Den Fynske Landsby er det en del af historiefortællingen, og en del af fortællingen om mennesket. Derfor er det vigtigt for den fynske kulturinstitution, at deres gæster fortsat bliver oplyst om grundprincippet fra jord til bord.
- Det er meget nemt at skubbe det væk. Det, vi kan, er at klæde folk på til at tage stilling til, hvad de har lyst til. Vi kan også godt hive gulerødder op af jorden, men når de ser en gris blive slagtet, forholder man sig automatisk til det.
En del af historien
Der var mødt mange mennesker op i Den Fynske Landsby på den solrige efterårsdag.
Blandt menneskemængden står familien Hvidkjær fra Tommerup. For familiens far er grisens fortælling en vigtig del af familiens dannelse.
- Det er en fornøjelse. Jeg kommer selv fra en gård, hvor vi hjemmeslagtede grise. Det er rart, at vi kan tage herud og vise børnene, hvordan det foregik dengang. Det er godt at vise børnene, at kødet ikke bare kommer i køledisken, og at det faktisk har haft et liv, siger Tommy Hvidkjær.
For familiens ældste barn var oplevelsen noget, han havde set frem til.
- Jeg synes, det var rimelig fedt at se den blive slagtet. Nu har jeg hørt min far snakke om det rimelig meget, så jeg gad godt prøve at se det selv, siger Christian Hvidkjær.
Selvom det var en blodig fornøjelse, så skal der mere til at skræmme ham.
- Det sagde selvfølgelig bang, men det er jo ikke noget at blive bange for. Den sprællede lidt, men det okay at se, siger Christian Hvidkjær.