I det fynske folks tjeneste

Grønlændere fejrede selvstændighed

Glæde og stolthed, da omkring 100 grønlændere på Fyn sønddag fejrede deres nationaldag, et nyt selvstyre og et systemskifte i deres hjemland. Trods store problemer på Grønland ser de fleste grønlændere nu med optimisme på fremtiden.

100 grønlændere fejrede det nye selvstyre med et optog i Odense

1 af 2

Usædvanlig mange grønlændere på Fyn var mødt op til dagens optog i anledning af den grønlandske nationaldag søndag den 21. juni.

- Jeg er stolt, jeg er rigtig rigtig stolt, lyder det fra Ivalu Egede Martinsen, der er formand for de grønlandske studerende i Odense.

Selvstyre og systemskifte

Grønlænderne kan ikke bare fejre deres nationaldag søndag. Dagen markere også et skift, hvor Grønland går fra hjemmestyre til selvstyre med øget selvstændighed og ansvar for egen udvikling.

- Det er noget vi har ventet på længe. Men vi har meget at arbejde med endnu, siger Helga Marie Nielsen, der har boet på Grønland det meste af sit liv. De sidste tre år dog i Odense.

Samtidig står Grønland over for et systemskifte efter sidste landstingsvalg hvor partiet Siumut blev sat på porten efter at have siddet på magten i 30 år.

- Folk virker meget mere glade. Alle er opløftede og smiler, og det har de gjort siden landstingsvalget. Så i dag bliver jeg bekræftet i at nu er vi et anerkendt folk, siger Ivalu Egede Martinsen.

Selvstændigt land

Omkring 100 grønlændere deltog i optoget til Odense Rådhus, hvor der var inviteret til reception, og bagefter blev den historiske dag fejret med udstillinger og fest i det Grønlandske Hus på Hunderupvej i Odense.

- Jeg er meget optimistisk. Rekordmange grønlændere er under uddannelse, og nu skal vi hjem og gøre Grønland til et bedre samfund og viser verden at vi kan gøre det, siger en rørt Ivalu Egede Martinsen.

Og dagen markere også et håb for mange grønlændere om at de en dag bliver en selvstændig nation.

- Vi håber, at det engang lykkes for grønlænderne at få deres eget selvstændige land, siger Helga Marie Nielsen.

Se hjemmesiden for Det Grønlandske Hus i Odense