Håb om kortere ventetid for seksuelt misbrugte

Center for Seksuelt Misbrugte Syd i Odense håber på, at de kan nedbringe ventetiden på to år for behandling, efter tildeling af 45,4 millioner.

Det seneste år har finansieringen været usikker for Center for Seksuelt Misbrugte Syd i Odense. I efteråret 2015 var centret lukningstruet, men blev reddet af en midlertidigt tildeling af satspuljemidlerne. I år stod centret igen over for en usikker fremtid, men blev, sammen med de andre centre i landet, tildelt 45,4 millioner kroner af satspuljemidlerne ved fredagens forhandlinger.

Centret skal ikke længere søge penge hvert år, som hidtil, men vil med den nye aftale, være sikret finansiering frem til 2020.  Det betyder blandt andet, at centret nu kan ansætte mere personale. 

- Vi har været tilbageholdende med at ansætte personale på grund af den usikre fremtid, siger bestyrelsesformand Conny Stolberg-Rohr fra Center for Seksuelt Misbrugte Syd, afdelingen i Odense.

Knap så lang behandling 

Centret håber nu på, at de kan nedbringe ventetiden på behandling. 120 mennesker står i øjeblikket på venteliste, og de må vente helt op til to år.

- Vi arbejder på at udvikle nogle indsatser, der er knap så ressourcekrævende. Det vil sige, at behandlingen ikke bliver så lang, men tilgengæld vil der komme kortere ventetider. Vi mener, det er bedre at komme hurtigt i behandling, siger Connie Stolberg-Rohr.

TV 2/Fyn omtalte i foråret den lange ventetid og forkortelsen af behandlingen. Her kom det frem, at Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet anslog  i en evaluering af de regionale centre for seksuelt misbrugte, at der er brug for 60 millioner kroner per år til behandling af personer, der har været udsat for seksuelt misbrug, for at komme det reelle behov i møde. 

Selvom der er langt fra 45,4 millioner kroner på fire år til 60 millioner per år, så glæder bestyrelsesformanden Conny Stolberg-Rohr sig over resultatet. 

- Vi har knoklet og brugt så meget energi på det her. Det er dejligt at se, at det bliver værdsat. 

Ekstra penge til mænd og gravide

Den øgede bevilling giver Center for Seksuelt Misbrugte Syd mulighed for at oprette mandegrupper, hvilket de ikke før har haft ressourcer til. 

- At mænd også bliver udsat for seksuelle overgreb, er der ikke så mange, som ved. Misbrugte oplever mange problemer, og for mænd er det nogle gange ekstra vanskeligt. Overgreb går ud over mænds kønsidentitet, og mænd har generelt sværere ved at søge behandling, siger Conny Stolberg-Rohr.

Centret vil også udvikle et målrettet tilbud til gravide og unge forældre i samarbejde med Odense Universitetshospital. 

- Det kan være vanskeligt at relatere sig til et barn, når man selv har været udsat for overgreb. Og desværre ser vi også, at man kan komme til at forgribe sig på sine børn, hvis man selv har været udsat for overgreb, siger Connie Stolberg-Rohr. 

Satspuljen

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt