Handicappet har poser med urin og afføring i stuen

Samarbejdet mellem den handicappede Jacob Andersen og de hjælpere, der skulle pleje ham er gået i hårdknude. Han lever nu i en lejlighed med affaldsposer og gammel opvask.

Rådmand og konsulent fra Dansk Handicapforbund kommenterer konflikter mellem myndigheder og handicappede.

Jacob Andersen er 43 år gammel og lam efter en ulykke i 2005. Han har brug for meget hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen. Men han føler, at kommunen har svigtet ham.

- Det har hele tiden været svingende, men nu er vi havnet på et kritisabelt niveau, siger Jacob Andersen fra sin seng.

Store samarbejdsproblemer

Der er god grund til at Jacobs lejlighed ser ud som den gør, det mener i hvert tilfælde Odense Kommune. Jacob har ikke selv bidraget til samarbejdet.

Han har hidtil være under en såkaldt paragraf 96 ordning, hvor han selv har fungeret som arbejdsledere for de plejere, der skal passe ham i hans hjem.

Men bureauet ActivCare, der står for plejen, føler at samarbejdet er gået i stykker. Blandt andet kan plejerne ikke få udleveret en nøgle til affaldsrummet af Jacob Andersen.

De har også haft så store problemer med at få ham ud af sengen, at der ikke har været tid til opvask.

Frataget lederfunktion

Odense Kommune har nu frataget Jacob Andersen bevillingen til at være arbejdsleder med den begrundelse, at han ikke egner sig til det. I næste uge overtager kommune opgaven med at pleje Jacob Andersen.

Det er ikke usædvanligt, at der opstår problemer mellem handicappede og de kommuner, der bevilger pleje. Se debat på TV 2/Fyn fredag kl. 19.30