I det fynske folks tjeneste

Håndværkerblodet springer før åbning af Sanseudstilling på Brandts

Torsdag åbner årets og den 28. udgave af Sanseudstillingen på Brandts i Odense. Men inden den røde snor kan klippes, knokler Brandts værkstedshold med de sidste detaljer.

Det er ikke nok at interessere sig for kunst, når man arbejder i værkstedet på Brandts. Hænderne skal være skruet særdeles godt på, når den lille skare af mænd med barkede næver og overalls  skal have årets mange udstillinger op at stå.

Ikke mindst den årlige Sanseudstilling  kræver sin mand, da kunstneren altid har ladet sin fantasti få frit løb og fundet på de særeste ting. Sådan er det også i år, hvor den italienskfødte Alfio Bonnano fra Rudkøbing står bag året store udstilling til børn.

Værkstedsholdet arbejder særdeles tæt sammen med kunstneren, fortæller Arne Møller, der er værkstedsleder.

- Det er meget anderledes for os med denne udstilling, for vi arbejder langt tættere sammen med kunstneren end på mere traditionelle udstillinger. Udstillingen forandrer sig undervejs, mens vi sætter den op. Det er ikke som med frikadeller, hvor man følger en opskrift. Lige nu arbejder vi på højtryk med alle de sidste detaljer for at blive klar til i morgen.

Naturen trukket indenfor 

Årets Sanseudstilling Underværker handler om alt det vidunderlige, der findes i naturen. Men fordi det er en kunstudstilling, ligner naturen selvfølgelig slet ikke sig selv. Der er blade så store som træer og vandfald, som man kan gå igennem uden at blive våd. Sære væsener, der hverken er fugle eller fisk, svæver rundt i et bassin og gigantiske sommerfuglepupper er i gang med at klække.

Alfio Bonnano Foto: Morten Albek

Man kan genkende en masse ting og så alligevel ikke, som det lyder i Brandts beskrivelse af udstillingen. Både krop og fantasi kommer på en rejse ind i en magisk og sjov verden, der minder os om, at der er fantastiske detaljer at finde overalt ude i naturen - hvis bare man stopper op og kigger efter.

Med Sanseudstillingen Underværker ønsker Brandts at skabe en total rummelig oplevelse for børn og legesyge voksne. Her må kunsten traditionen tro gerne berøres og i det hele taget opleves med hele kroppen. 

Skabt af Alfio Bonnano

Sanseudstillingen er skabt af den dansk-italienske kunstner Alfio Bonanno (f. 1947 på Sicilien), der er en international anerkendt billedkunstner og især er kendt som en af pionererne indenfor genren land art. Han er medgrundlægger af naturkunstparken TICKON på Langeland.

Han skaber verdener og fortællinger om og med naturen. Ofte kan man finde hans kunst i skove, parker og vandløb, på øer og oppe i træer. Men inden længe altså også i en sal på Brandts, som har været en ny opgave for kunstneren. 

-Jeg har arbejdet meget med børn og interaktive installationer i og med naturen. Men det her er en anderledes og fantastisk udfordring – at lave en Sanseudstilling indenfor, siger Alfio Bonanno.

-Jeg kan ikke undvære samarbejdet med værkstedsholdet. Jeg kommer med nye ideer, som jeg gerne vil prøve af, og så siger de, om det kan lade sig gøre.  Nogen af dem var endda med, da jeg lavede Sanseudstilling sidste gang tilbage i 1994, fortæller kunstneren.

Kunst - er det for børn?

Årets udstilling, der også er den 28. af sin slags, er særdeles velegnet til børn. Og netop børn er der også tænkt på under åbningen torsdag klokken 15-21, hvor der vil være musik, underholdning og workshops.

Læs også Børn invaderede Brandts

- Den er absolut velegnet til børn. Alle sanser sættes i spil, siger Marianne Ager, der er ansvarlig for Sanseudstillingen på Brandts, og fortsætter: 

- Vi voksne betragter og sætter ord på kunstværkerne, mens børns nysgerrighed betyder, at de helst udforsker kunsten med alle sanser og hele kroppen. Derfor har vi endnu engang skabt en stor flot kunstudstilling rettet mod små, halvstore og de voksne, der ikke har lagt fantasien helt på hylden.

 

Fyn Live med Signe Ryge sender fra Brandts og forberedelserne til åbningen på TV 2/FYN fra kl. 17.05.