Havearbejde bringer studerende sammen om en fælles mission: - Man kan vel godt kalde os naive klimatosser

Mellem plantekasser og blomsterbede samles en flok studerende på tværs af uddannelser for at snakke om klimakrisen.

Klemt ind mellem parkeringspladser på Syddansk Universitet i Odense ligger en lille, grøn oase kaldet Klimahaven. Her holder studerende fra mange forskellige uddannelser til. De har én ting tilfælles; de ønsker mere fokus på klima og bæredygtighed. 

- Man kan vel godt kalde os naive klimatosser, men jeg vil da hellere være en naiv klimatosse, end jeg vil være ligeglad, fordi det ændrer da i hvert fald ikke på så meget, siger 26-årige Søren Steen Nielsen, der er næstformand i foreningen, og tilføjer:

- Og vi har det da sjovt i forsøget. 

Han var en af de fem studerende, der for to år siden fik idéen til at lave et grønt fællesskab på SDU, hvor studerende med jord under neglene kan diskutere emner som bæredygtighed og biodiversitet. 

Søren Steen Nielsen studerer psykologi på SDU og har været med til starte Klimahaven sammen med fire andre.
Søren Steen Nielsen studerer psykologi på SDU og har været med til starte Klimahaven sammen med fire andre.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen


For 24-årige medicinstuderende Christel Louisa Burrett, der nu er forperson for Klimahaven på SDU, var et samlingspunkt for klimainteresserede netop, hvad der var behov for.

- Jeg er selv ret skræmt af klimakrisen, så det her med at kunne trække det ned og mødes med andre, hvor jeg kan mærke, at jeg er ikke den eneste, der deler den her klimabekymring. At vi faktisk kan skabe noget sammen. Det giver mig håb, siger hun. 

Inspirerer på tværs af uddannelser 

Hverken Christel Louisa Burrett eller Søren Steen Nielsen vidste noget om havebrug og gik altså helt grønne ind i projektet. 

- Det er et stort arbejde at drive en have, og vi vidste jo ikke helt, hvad vi gik ind til, så der kommer hele tiden nye udfordringer undervejs, siger Christel Louisa Burrett, der blandt andet har kæmpet med kålormenes overtag af sin plantekasse.  

- Man lærer hele tiden noget nyt. For eksempel at der findes kålorme, siger hun og griner. 

Og det er netop hele formålet med haven. At studerende kan komme og lære noget nyt og ikke mindst blive inspireret til at leve mere klimavenligt. Derfor ser både Christel og Søren en fordel i, at deres medlemmer kommer fra mange forskellige uddannelser. 

Christel Louisa Burrett er forperson i Klimahaven.
Christel Louisa Burrett er forperson i Klimahaven.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen

- Når man har en eller spidskompetence eller interesse i form af sit studie, så kan man komme her og dele det. Og hvis man så ikke ved det store, ligesom vi ikke gjorde til at starte med, så kan man måske komme herud og møde nogen, der gør, siger Søren Steen Nielsen. 

Lige nu rummer de 35 faste medlemmer både antropologi-, psykologi-, ingeniør- og matematikstuderende. 

- Det er ret fedt, at det er nået bredt ud. Vi håber lidt på, at det kan sprede sig ud på de forskellige fakulteter, så vi kan blive en meget varieret gruppe. Det er sjovere, siger Christel Louise Burrett.  

De faste medlemmer har hver især en plantekasse, hvor de dyrker grøntsager og krydderurter. Herudover møder flere studerende op til arrangementer og workshops i klimahaven, som kan være alt fra yoga, træsnitning, æblehøst og pilefletning.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Budskabet skal spredes

- Det er meget nede på jorden at være her, understreger Christel Louisa Burrett. 

- Og meget ambitiøst selvfølgelig, tilføjer Søren Steen Nielsen grinende. 

Haven rummer allerede insekthotel, pilehytte og bede efter såkaldt permakultursprincipper. Og planerne stopper ikke her. De to studerende ønsker også kompostsystem og et kæmpe drivhus. 

- Altså meget ambitiøst er selvfølgelig sagt med et glimt i øjet. Vi ved jo godt, at det her en minutiøs brøkdel af det store regnskab. Men at der blive snakket om den her have, og at SDU støtter op om det her projekt, det kan nok sætte noget i gang hos nogle, siger den 26-årige psykologistuderende Søren Steen Nielsen. 

Desuden drømmer de om, at Klimahaven skal vokse sig større. Også selvom det tangerer til at lyde "lidt kapitalistisk", som forperson Christel Louisa Burrett udtrykker det. 

- Men lige når det kommer til en have, synes jeg gerne, den må vokse sig større, siger hun og griner. 

Selvom der både ligger mange timers hårdt arbejde bag - og ikke mindst også foran de to studerende - så er det det hele værd. 

- Før var det en græsplæne, nu er det en have, der bringer folk sammen, siger Christel Louisa Burrett. 

- Jeg synes, det er et godt arbejde. Jeg er sgu stolt af os, tilføjer Søren Steen Nielsen.