Hawler Muhealden: Jeg elsker min modtageklasse

Hawler Muhealden går i en modtageklasse på Åløkkeskolen, og det er hun glad for. Men snart skal færre flygtningebørn starte i modtageklasser.

11-årige Hawler Muhealden er sammen med sin familie flygtet fra et liv i Syrien, hvor der ikke var mulighed for at gå i skole. I november startede hun i en af Åløkkeskolens to modtageklasser, der kaldes M2. Hun er dermed en af de 184 indvandre- og flygtningebørn i Odense Kommune, der går i en modtageklasse, hvor børnene lærer den danske kultur og det danske sprog at kende, inden de bliver indfaset i almindelige danske klasser.

- Jeg elsker M2, fordi jeg er genert. Hvis jeg gik i en dansk klasse, snakkede alle kun dansk. Jeg er lidt genert. Men jeg har venner i en dansk klasse. Tre, fire, fem. Fem piger, siger hun. 

Og klassekammeraten Betiel Paulos Simon er enig i, at det er rart at være startet i modtageklassen, inden hun snart skal starte i en almindelig klasse.

- Her kan vi snakke lidt dansk, men i en dansk klasse kan jeg ikke forstå, hvad de siger, siger hun.

I M2 går der kun 12 elever, og ifølge Hawler Muhealdens klasselærer, Mette Overbjerg Andersen, så er det med til at skabe tid og tryghed for det enkelte barn:

- Vi kan først og fremmest give børnene tid til at lære sproget. Men vi arbejder også meget med at lære dem alle de uskrevne regler, der findes i den danske skolekultur. Vi har tid til at snakke rigtig meget med deres familier, så børnene og forældrene kan få den bedste start på deres nye liv her i Danmark.

Men færre og færre elever skal starte i modtageklasserne. Ved starten af skoleåret 2017-18 regner Odense Kommune med, at der kun skal være 51 børn tilbage i modtageklasserne - resten skal placeres direkte i en almindelig klasse. Og på Åløkkeskolen går de fra at have to modtageklasser til kun at have én. Den udvikling bekymrer Mette Overbjerg Andersen, der også underviser i almindelige klasser på Åløkkeskolen:

- Jeg ved, hvor travlt man har i en klasse med 25 elever. Og det er jo alle slags elever, der går i en almindelig klasse. Jeg har svært ved at se, hvordan man får tid til at komme rundt om hele barnet, der har de her særlige behov. I modtageklassen har vi ekstra tid. Vi har tid til forældresamtaler og forældresamarbejde. Mange af de her flygtningefamilier har brug for rigtig meget rådgivning til at kunne hjælpe deres børn med at starte i en dansk skole.

Selvom Hawler Muhealden er glad for sin modtageklasse, så glæder hun sig også til, hun skal starte i en almindelig 5. klasse på Åløkkeskolen.

- Jeg glæder mig til at skulle gå i en dansk klasse her, hvor jeg skal snakke med danske piger og drenge. Vi skal snakke med hinanden.

Lige nu er der modtageklasser på følgende skoler i Odense:

 

Oversigt

    Oversigt