I det fynske folks tjeneste

H.C Andersen Julemarked: Traditioner og historie - i en by i forandring

For 13. gang vil det fra i dag være muligt at opleve og besøge H.C. Andersen Julemarked, der vil emme af eventyrlige historier og gamle traditioner.

De næste to weekender vil det igen være muligt at give julehumøret lidt ekstra krydderi, når H.C. Andersen Julemarked åbner op i de odenseanske gader med marked og juleunderholdning. 

Den gamle bydel ved H.C. Andersens Hus bliver som altid til én stor markedsplads med jul som i gamle dage på den kendte eventyrforfatters tid - og faktisk er der ikke frygtelig meget, der har ændret sig fra de forrige års udgave af julemarkedet. 

- Hos os er tradtionerne er i højsædet. Det skal være historisk, og det skal være gammeldags. Det vil vi gerne holde fast i - især i en by i forandring, siger Kristina Sjögreen, der er kulturkonsulent ved H.C. Andersen Julemarked. 

Til julemarkedet vil der være markedsboder og underholdning for alle aldersgrupper. Det er muligt at få en tur rundt i byen med hestevogne og blive rundtosset i historiske karruseller. Derudover vil gøglere, nisser, lirekassemænd, markedsfolk og et julekor sikre, at ingen forlader markedet uden at være i det helt rette julehumør.

Der er dog i år gjort ekstra meget ud af Lotzes Have bag H.C. Andersens hus tæt ved markedspladsen. Der er lavet en stor granskov i samarbejde med Fjordens Dags naturvejledere. Derudover er der rejst et stor shelter, hvor man kan læse en masse af H.C. Andersens eventyr.  

Møntergården har også gjort lidt ekstra ud af julen, og i samarbejde med Den Fynske Landsby har de, som en del af H.C. Andersen Julemarkedet, et lille julemarked i deres gård, som de kalder "Det historiske julemarked".  

H.C. Andersens julemarked kan opleves de næste to weekender - fredag til søndag. Selvom traditionerne er i højsædet, bliver det aldrig vane for arrangørerne at planlægge julemarkedet. 

- Det er gået godt indtil nu. Hytterne er oppe, de har strøm, og vi har ikke haft nogen overraskelser. Men jeg glæder mig meget til at se det hele klappe i morgen - og til at se alle de glade gæster, siger Kristina Sjögreen og slutter: 

- Og så må den varslede kuling godt blive væk.

H.C. Andersen Julemarked

Fredag d. 2. dec. 15-19
Lørdag d. 3. dec. 10-18
Søndag d. 4. dec. 10-17
Fredag d. 9. dec. 15-19
Lørdag d. 10. dec. 10-18
Søndag d. 11. dec. 10-17

Du kan læse mere om julemarkedet her og se et program for de næste ugers marked.