HCA pris til japansk forfatter

The Hans Christian Andersen Literature Award 2016 går til Haruki Murakami.

Tidligere er den prestigefyldte litteraturpris gået til Salman Rushdie, Isabel Allende, J.K. Rowling og Paulo Coelho. Denne gang går The Hans Christian Andersen Literature Award til den japanske forfatter Haruki Murakami.

Foruden æren modtager Murakami en bronzeskulptur udført af billedhugger Stine Ring Hansen, en check på 500.000 kroner og diplomet The Beauty of the Swan. Prisen overrækkes ved en ceremoni i Odense til næste år.

Haruki Murakamis fabulerende prosa har et globalt udsyn og en fortælleglæde, der finder paralleller i H. C. Andersens forfatterskab. Murakamis evne til dristigt at blande klassisk fortællekunst, popkultur, japansk tradition, drømmende realisme og filosofisk diskussion løfter arven fra Andersens fortællekunst.

Udfordrer læserens forestillinger om køn og identitet
Murakami udfordrer, i lighed med H. C. Andersen, læserens vante forestillinger om køn og identitet, og han skaber et spraglet galleri af såvel fantastisk som realistisk tegnede romanpersoner. Murakamis fortællinger balancerer derved smukt mellem humor, livsglæde og melankoli.
Hans værker ejer en spænding og eventyrlighed, der har begejstret læsere i hele verden. 

Slog igennem for tyve år siden
Haruki Murakami blev født i 1949. Han har udgivet mere end 10 romaner, flere novellesamlinger og en række essaysamlinger. Hans værker er oversat til mere end 50 sprog. Blandt hans mest kendte romaner er Norwegian Wood (1987), der er en af hans mest populære bøger, og Trækopfuglens krønike (1994,1995), der blev hans internationale gennembrud.

Prisen overrækkes ved en ceremoni i Odense til næste år. Her vil Murakami holde en gæsteforelæsning, og der vil desuden blive uropført et nyt stykke musik særligt komponeret til Murakami og lejligheden.

Prisen blev første gang uddelt i 2007. Dengang havde den endnu ikke sit navn, men var en særlig ærespris, der blev overrakt til den brasilianske forfatter Paulo Coelho.

Læs mere om prisen og de tidligere vindere på www.andersen-award.com.