Heunicke fastholder: Tvangstest i Vollsmose blev godkendt af eksperter

På et samråd onsdag måtte sundhedsministeren redegøre for, hvad der lå bag forslaget om at indføre tvangstest og -isolation i Vollsmose.

Da coronasmitten i Vollsmose i starten af marts for alvor kom på politikernes læber, gik sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til det nyetablerede Epidemiudvalg med et ønske om at indføre et krav om test og isolation. 

Som argument havde ministeren bedt Epidemikommissionen og to eksperter forholde sig til de konkrete forslag. 

quote Jeg synes ikke, at de efterfølgende avisartikler har været helt entydige i, hvad det egentlig er, eksperterne synes

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

Men overfor Berlingske har de to eksterne eksperter, virolog Allan Randrup Thomsen og professor Jens Lundgren, siden afvist, at deres anbefalinger var møntet specifikt på Vollsmose.

Derfor havde Venstre og Det Konservative Folkeparti onsdag indkaldt sundhedsministeren i samråd for at forklare sig.

Her lød det fra Heunicke, at de to eksperter havde godkendt den samlede indstilling fra Epidemikommissionen, hvor der ifølge ministeren står: "Smittedæmpende tiltag i område med særlig høj incidens (Vollsmose-område)". 

Derfor kan der ifølge ministeren ikke herske tvivl om, at der var tale om tiltag målrettet Vollsmose. 

- Det ville også være mærkeligt andet, lød de indledende ord fra Magnus Heunicke. 

Artikler var ikke entydige

En af spørgerne, den konservative sundhedsordfører Per Larsen, kalder situationen "ganske uheldig". Særligt fordi samme forslag om at indføre et test- og isolationskrav ikke har været på tale i nogen anden kommune eller bydel, hvor incidenstallene har været mindst lige så høje, argumenterer han:

- Det var ret markant, at vi skulle gå fra frivillighedsprincippet til at bruge tvang uden at kunne dokumentere, at der rent faktisk var nogle i Vollsmose, der modsatte sig test. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke erkender, at heller ikke han mener, at "situationen er god", men: 

- Jeg synes ikke, at de efterfølgende avisartikler har været helt entydige i, hvad det egentlig er, eksperterne synes og så videre, og jeg har jo ikke siddet med ved de interviews, der er givet, siger han. 

Tvang kun foreslået i Vollsmose

Flere gange under samrådet vendte Heunicke tilbage til sin indledende bemærkning om, at eksperterne fik forelagt det fulde dokument, hvor der konkret stod, at det drejede sig om Vollsmose. 

Men hvorfor blev samme greb ikke foreslået til brug andre steder i landet, hvor incidenstallet var højere eller på samme niveau? 

quote Debatten her er alvorlig, når man efterfølgende kan læse, at det sådan set ikke var det, eksperterne mener, de gav opbakning til

Peder Hvelplund (Ø), coronaordfører

Det ville indtil 1. marts, hvor Epidemiudvalget formelt blev nedsat, have krævet en lovændring, svarer ministeren. 

Det forklarer dog ifølge sundhedsordfører Martin Geertsen (V) ikke, hvad der konkret fik regeringen til at foreslå test- og isolationskrav i netop Vollsmose. 

Han finder det kritisabelt, at hverken Heunicke eller andre i Sundhedsministeriet ifølge en artikel i Politiken var i kontakt med de ansvarlige myndigheder, herunder blandt andet Odense Kommune, før forslaget om tvangstest blev fremlagt. 

Det havde andre af medlemmerne i Epidemikommissionen dog, forklarede Heunicke. Herunder Styrelsen for Patientsikkerhed, som ifølge ministeren var i "tæt kontakt" med kommunen. 

Enhedslisten tæt på at stemme ja

Konklusionen kan dog ifølge Martin Geertsen ikke være andet, end at regeringen har været ligeglad med, hvilke instrumenter den bruger. 

I det lys ville han under dagens samråd vide, om eksperterne blot blev brugt som løftestang i håbet om at få forslaget om tvangstest igennem? 

Det afviser sundhedsministeren og henviser igen til det papir, som eksperterne godkendte, før Epidemiudvalget blevet bedt tage stilling til forslagene. 

Papiret ændrer dog ifølge coronaordfører, Peder Hvelplund (Ø), ikke på det faktum, at han som medlem af Epidemiudvalget overvejede at stemme ja til forslaget om tvangstest og -isolation, netop fordi det blev fremlagt som en klar anbefaling fra eksperterne. 

- Debatten her er alvorlig, når man efterfølgende kan læse, at det sådan set ikke var det, eksperterne mener, de gav opbakning til, siger han. 

Regeringens forslag om at indføre krav om test og isolation i Vollsmose blev nedstemt af Epidemiudvalget 8. marts.