HF-elever protesterer i mavebluser efter crop top-forbud i Vejle

Elever på HF Flow i Odense mødte torsdag op i crop tops. Det sker i kølvandet på, at en skole i Vejle forbød eleverne at gå i de korte bluser.

Det har skabt stor debat, at skoleledelsen på Firehøjeskolen i Vejle har givet forældre og elever besked om, at pigerne i udskolingen ikke må iføre sig såkaldte crop tops i skoletiden.

Det er der ingen planer om på HF Flow i Odense, men alligevel gør en gruppe elever torsdag opmærksom på, at de selv vil have lov at bestemme deres påklædning. 

Det fortæller Maria Nimann Vandling, der står bag demonstrationen på HF Flow. 

- Jeg synes bare, at alle kvinder og mænd skal have lov til at gå i det, som de selv har lyst til, siger Maria Nimann Vandling, 

Stor debat

Efter den vejlensiske skole har bedt eleverne om ikke at gå i crop tops med begrundelsen, at det fjerner fokus fra undervisningen, har det mødt kritik fra flere sider. 

Flere forældre har kritiseret forbuddet, og blandt andre har tv-vært Sofie Linde og satiriker Anders Morgenthaler lagt billeder på sociale medier, hvor de selv er iført crop tops i solidaritet med eleverne. 

For Maria Nimann Vandling er det et forkert fokus, når man regulerer påklædningen. 

- Da jeg hørte om skolen i Vejle, så blev jeg virkelig vred. Det kan ikke beskrives, hvor vred jeg blev. Vi piger skal have lov til at gå i lige præcis det, vi vil. Det skal ikke være sådan, at man skal gå og gemme sig væk. Heller ikke i sommermånederne, hvor det er varmt. Derfor lavede vi den her støtte begivenhed, siger hun. 

Eleverne på HF Flow er ikke de eneste, der har gjort opmærksom, at de ikke er enige i den vejlensiske skoles håndtering af mavebluserne. En elev fra Katedralskolen i Aarhus har oprettet et Facebook-event, hvor hun opfordrer til, at man møder på arbejde eller i skole i crop top i solidaritet med eleverne.

På sociale medier har flere også udtrykt deres holdning til forbuddet under hashtaggene #skindetfrem og #Deterbaremaver.

197 tilmeldt  

Ifølge Maria Nimann Vandling havde 197 både mandlige og kvindelige elever på tværs af linjerne på skolen tilkendegivet inden demonstrationen, at de ville være med

- Jeg vil ikke have, at der er en eller anden pervers type, der skal tænke noget om mig, bare fordi jeg har bar mave. En mave er en mave. Vi har alle sammen en, ligesom alle har en arm eller et ben, siger Maria Nimann Vandling. 

Hun mener, at det er vigtigt, at folk har lov til at se ud, som de har lyst til - både i skolen og fritiden. 

- Jeg er en enormt glad person, men jeg føler, jeg ville blive meget nedtrykt, hvis der er nogen, der skulle bestemme, hvordan jeg skulle se ud. At jeg ikke kunne være den, jeg var, siger hun.

Lektor skyder forbud ned

Faktisk holder argumentationen for Firehøjeskolens forbud mod crop tops slet ikke vand.

Det mener ekstern lektor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet, Klaus Josefsen. Til danskekommuner.dk siger han, at skolen i sin reguleringsiver efter hans vurdering har bevæget sig for langt ind i privatsfæren.

Og reelt er der faktisk slet ikke lovmæssigt grundlag for skolen til at indføre et sådant forbud, mener lektoren.

– Jeg har yderst svært ved at se, at der er hjemmel til det her forbud, og jeg savner, at skolen kan påvise et konkret behov for at regulere generelt som sket. Det er faktiske ganske vidtgående, det skolen har gjort. Det virker mere som en idé, der er opstået. Man kan lave en henstilling, men et forbud er der altså ikke grundlag for, siger Klaus Josefsen.

Oversigt

    Oversigt