I det fynske folks tjeneste

Hirsi Ali er ikke på fri-by liste

Ayaan Hirsi Ali er ikke på PEN's liste over forfulgte forfattere. Derfor er hun ikke omfattet af den kommende friby-ordning.

Ayaan Hirsi Ali er ikke på PEN's liste over forfulgte forfattere.

Alex Ahrendtsen, DF, viceborgmester i Odense, vil ellers give husly til den forfulgte forfatter Ayaan Hirsi Ali under den kommende friby-ordning.

Men Ayaan Hirsi Ali er slet ikke omfattet af ordningen, fortæller Mille Rode, daglig leder af dansk PEN, til Ritzau. Det er nemlig kun dem, der står på International PEN's liste over forfulgte forfattere. Og det gør Ayaan Hirsi Ali ikke, skriver Ritzau.

Under politibeskyttelse

- Da Ayaan Hirsi Ali kom frem, var det i egenskab af politiker og ikke forfatter. Og så vidt jeg ved, har hun heller ikke selv ønsket at komme på listen, siger Mille Rode til Ritzau.
 
Ayaan Hirsi Ali har været under politibeskyttelse siden 2004 efter mordet på den hollandske filminstruktør Theo van Gogh, der blev myrdet af en islamisk ekstremist. Han havde lavet en film, som handler om islams behandling af kvinder, hvor manuskriptet var skrevet af Ayaan Hirsi Ali.

Hun har levet i frivillig eksil i USA i en længere periode, men vendte i sidste uge tilbage til Holland, hvor hun nu får beskyttelse. Og det er i den forbindelse, at viceborgmester i Odense Alex Ahrendtsen mandag i en pressemeddelelse kom med sit tilbud.

Dansk PEN

Fakta om friby-ordningen

- Folketinget behandler i efteråret et lovforslag om, at danske byer kan blive såkaldte 'fribyer' for forfulgte orfattere. Loven ventes at træde i kraft 1. januar 2008.

- Fribyer forpligter sig ifølge Dansk PEN til at være vært for en skribent i to år, hvor værtsbyen stiller bolig til rådighed, yder økonomisk hjælp, adgang til sundhedsydelser samt til biblioteker og sprogundervisning.

- Skribenter, der kan komme ind under friby-ordningen, skal være på International PEN's liste, Writers in prison. Listen indeholder lige nu omkring 150 navne. Ayaan Hirsi Ali er ikke på listen.

- I april 2007 var der 17 fribyer i verden, blandt dem Barcelona, Stockholm, Mexico City og flere amerikanske byer.

Kilde: Ritzau

15 mio kroner i beskyttelse

Fribyerne kan desuden ikke bare håndplukke, hvem de vil have boende, siger Mille Engberg, der desuden stiller spørgsmålstegn ved, om Odense vil være parat til at betale for beskyttelsen af Ayaan Hirsi Ali.

- Det har kostet 15 millioner kroner om året at beskytte hende i USA, og det ved jeg ikke, om Odense har lyst til at betale. Derfor kan jeg på en måde godt forstå, hvis hollænderne selv vil beskytte hende, siger Mille Engberg.
 
Ayaan Hirsi Alis pressetalsmand siger til Ritzau, at hun har fortalt Hirsi Ali om interessen fra Danmarks tredjestørste by, men at forfatteren ikke har nogen kommentar.