I det fynske folks tjeneste

Historisk ruin revnet efter flytning

Den 600 år gamle ruin i Odense blev fredag sat på skinner og flyttet. Den revnede af det og mangler at blive flyttet en meter.

01:06

Ruinens flytning fra start til enden. Video: 'Fra Gade til By'

Resterne af en købmandsgård fra omkring år 1420 blev fredag flyttet for anden gang. Den gamle bygning blev sat på skinner og flyttet til en ny placering.

Men desværre ikke uden men. 

- Det gik egentlig udemærket. Vi havde forventet, at der ville komme nogle revner i den, og det gjorde der så også, fortæller Stig Langsager, der er projektchef for 'Fra Gade til By'-projektet. 

Læs også Så kom 600 år gammel ruin på skinner

Flytningen af den gamle ruin har ikke bare været lige til. Det har været planlagt af flere omgange. Første gang var onsdag den 25. oktober, hvor det drillede. Det gjorde det så igen torsdag, men fredag lykkedes det. Klokken 10.30 begyndte ruinen langsomt - millimeter for milimeter - at flytte sig. Og samtidig begyndte den at revne.  

- Vi har haft et møde her i formiddags med kulturstyrelsen, og aftalt at vi ikke begynder at reparere på den her og nu, men venter med at ordne fugerne til den er kommet endeligt på plads og står på det permanente fundament, siger projektchefen til TV 2 /Fyn. 

Det er anden gang, at den gamle bygning bliver flyttet. Sidste gang var i 1971, hvor den fredede bygning stod i vejen for anlæggelsen af Thomas B. Thriges Gade.

Her 46 år senere er den så igen blevet flyttet for at give plads til et nyt stort byomdannelsesprojekt på Thomas B. Thriges Gade. 

Læs også Spektakulær flytning af ruin udsættes

Flytningen er ikke færdig - endnu 

Resterne af den gamle købmandsgård står ikke helt, hvor den skal endnu. 

- Den mangler den sidste lille meter. Den blev rykkede lidt længere, end den skal stå, for at vi kan få lavet de sidste fundamenter, siger projektchef for 'Fra Gade til By projektet' Stig Langsager. 

- Vi forventer i øjeblikket, at der går en måneds tid, inden vi kan rykke den tilbage igen. Vi skal lige have støbt fundamentet og den kantbjælke, der mangler. 

FAKTA OM DEN FREDEDE RUIN

Den fredede ruin, der står midt i byggepladsen på det tidligere I. Vilhelm Werners Plads ved Fisketorvet i Odense, er resterne af en købmandsgård, der blev bygget i Overgade 3 i 1420'erne.
 
Den hvælvede kælder blev brugt som magasin og er et af Danmarks ældste bevarede rum til handelsvirksomhed. Overetagen rummede den fine stue med kamin og store sydvendte vinduer. Købmandsgårdens øvrige bygninger har været af bindingsværk.
 
Kælderen var egentlig blevet fredet i 1919, men på grund af det nye gadegennembrud med anlæggelsen af Thomas B. Thriges Gade søgte Odense Kommune om at få fredningen ophævet. I første omgang fik man ja, men da man i forbindelse med nedrivningen fandt mere middelalderligt murværk, blev nedbrydningen udsat.
 
De følgende forhandlinger om at bevare kælderen endte i 1971 med en ret speciel løsning: Hele ruinen skulle flyttes et lille stykke, så den ikke stod i vejen for Thomas B. Thriges Gade. Efter mange forberedelser holdt ruinen med kælder flyttedag 8. juni 1971. Den blev rullet på hjul og skinner de ca. 17 meter mod syd til sin nuværende placering.

Kilde: Fra Gade til By
00:19

Stig Langsager, der er projektchef for 'Fra Gade til By'-projektet, havde forventet lidt revner i ruinen.  Video: Ole Holbech

Luk video