HK: Odense Kommune underbetaler tolke

Odense Kommune betaler deres tolke det samme i honorar som for ti år siden.

Alle andre kommunalt ansatte får deres forhold reguleret hver tredje år og står aktuelt til et større lønløft i de nuværende forhandlinger. Men de ca. 60 tolke, der tolker for Odense kommune, får det samme som for 10 år siden, skriver HK i en pressemeddelelse.

- Vi får 174,40 kroner i timen når vi arbejder for kommunen - og det er den samme takst som i 1998. Vi har gentagne gange henvendt os for at få opdateret lønningerne, men der er ikke sket noget, siger Nezaket Sahin, der er tyrkisk tolk for blandt andet Odense Kommune.

Da Odense Kommune hovedsagligt bruger freelancetolke, findes der ingen regler om lønregulering.

Justitsministeriet udsteder dog hvert år en vejledende takst, der bruges ved politiarbejde og lignende. Ifølge Justitsministeriet skal statens tolke have 318 kroner i timen, og det vil sige at Odense underbetaler tolkene med 144 kroner i timen.

Det understreger behovet for nogle generelle regler på tolkeområdet, mener tolkenes fagforbund, LAK/HK.

- Det er helt urimeligt, at man misbruger freelancerne på den her måde. Freelancetolke skal selv betale for pension, barsel, sygdom og lignende - plus at kommunen ingenting betaler for transport. Derfor er der i Odense tale om grov underbetaling, og vi vil tage kontakt til Odense Kommune for at få nogle klare aftaler i stand, siger Christoffer Marckmann, der er faglig sekretær i Landsforeningen for Kommunikation i HK, LAK/HK.

Kommunens tolke arbejder hovedsagligt i jobcentre, børnehaver, plejehjem og andre kommunale institutioner.

Oversigt

    Oversigt