Høj stemning til lægestormøde i Odense

Stemningen i Odense Congress Center er mere euforisk end kriseagtig.

Opsigelser, sammenbrud og trusler om ydernumre. Der er kold krig mellem parterne i konflikten mellem de praktiserende læger og regionerne.

Men i Odense Congress Center til de praktiserende lægers stormøde tirsdag minder stemningen mere om 1. maj i Fælledparken i fagbevægelsens bedste dage - eller om en rockkoncert i den store sal.

Her er 8000 praktiserende læger og deres personale forsamlet til det største møde nogensinde af denne type. Kun et nødberedskab ude i landet er tilbage til at håndtere patienterne.

Og det feststemte stormøde handler da også først og fremmest om sammenhold, fortæller praktiserende læge Birger Kreutzfeldt fra Skælskør.

- Vi er her for at vise sammenhold. Og jeg forventer også, at vi ender med at sige aftalen op, hvis ikke lovforslaget fjernes i sin helhed, siger han.

Birger Kreutzfeldt er sololæge og har blot en enkelt sygeplejerske som kollega. Han tror ikke på, at sololægerne vil overleve, hvis lovforslaget gennemføres.

- Sololægerne kommer til at dø. Der bliver for meget at lave og for meget registrering, siger han.

Praktiserende læge Elo Agaard fra Bogense, som også er sololæge, er mere optimistisk end sin kollega - specielt efter Astrid Krags seneste revision af lovforslaget.

- På de meldinger vi har fået, lyder det som om vi kan begynde at mødes. Det er et dejligt arbejde, og jeg håber, som langt de fleste af de 8000 her i dag, at vi finder en løsning, siger han.

Hans sygeplejerske Janne Nielsen håber på det samme.

- Vi mærker jo også usikkerheden. Det har altid været sikkert arbejde, men pludseligt er det en utryg situation, siger hun.

De praktiserende læger har truet med at aflevere deres ydernumre og lukke klinikkerne, hvis den nye lov om almen praksis bliver vedtaget.