I det fynske folks tjeneste

Hovsa - der kom et føl

Personalet i Odense ZOO måtte gnide sig en ekstra gang i øjnene torsdag morgen. En Shetlandspony havde i nattens løb leveret et lille føl i kulden. Ingen havde opdaget, at den var drægtig.

00:49

Video: Reza Sahraei

Ingen i Zoo havde opdaget, at dette føl - en hingst - var på vej Foto: Reza Sahraei

1 af 2

Shetlandponyen, Lærke, tog totalt fusen på alt og alle, da hun natten til torsdag fødte en ny lille hingst midt i vinterkulden. Ingen af dyrepasserne havde opdaget, at hun var drægtig.

- Lærke har snydt os lidt. Hun er en af de slanke modeller, så vi havde faktisk ikke luret, at hun var drægtig. Det kom noget bag på os, da vi kom herned torsdag morgen, og der lå et føl her, fortæller Betina Venshøj, assisterende kurator i Odense Zoo.

Den var rigtig kold og havde svært ved at holde varmen. Så vi tog ud og købte en jakke til den - en hundejakke

Betina Venshøj, assisterende kurator, Odense Zoo

Det er ikke helt normalt, at Shetlandponyer føder i bidende vintervejr, men dels er den hårde frost kommet sent, dels vender det op og ned på tidsfornemmelsen, når dyrene går i stald, hvor det er lunere end udenfor.

Læs også Sådan klarer dyrene kulden: Zoos dyr har en fest i sneen

Den nytilkomne var dog noget forkommen torsdag morgen.

- Den var rigtig kold og havde svært ved at holde varmen. Så vi tog ud og købte en jakke til den - en hundejakke, der passer bedre i størrelsen til et ponyføl end et dækken til en stor hest, siger Betina Venshøj.

Nu har den det fint og kan sagtens holde varmen. Den går frejdigt rundt og får mælk hos moderen.

- Torsdag var vi lidt nervøse for, om den ville klare det; men nu skal den nok klare skærene, siger Betina Venshøj.

Generelt er Shetlandponyer ganske hårdføre. De anlægger en tyk vinterpels, og så længe de har mulighed for at komme i læ, kan de sagtens klare det, oplyser Betina Venshøj.

Fakta om Shetlandpony

Oprindelse: Shetlandsøerne og Orkney - Det Nordlige Skotland.
Udbredelse: Europa, Amerika og Australien.
Egenskaber: Egner sig som en dejlig ridepony til børn, der dog kan være temmelig egenrådig. Er specielt ideel som kørepony, da en enkelt pony er stærk nok til, med lethed at trække voksne mennesker i en lille vogn.
Temperament: Omgængelig, lærenem, modig og viljestærk.
Farve: Ses i alle farver - også brogede, men ikke plettede. Blå øjne/glasøje er uønskede. Rød og sort de almindeligste farver.
Størrelse: op til 107 cm.
Shetlandsponyen er, i lighed med en del andre ponyracer, sent færdigudviklet (ofte først omkring 4-5 års alderen), men lever til gengæld også en del længere end andre racer - det er ikke uhørt, at Shetlandsponyer, med den rette pasning, kan blive over 30 år.

Kilde: heste-nettet.dk

02:05

Se indslag om den overraskende nytilkomne

Luk video

Læs også Årets første fødsel: Velkommen til verden, Hip018