I det fynske folks tjeneste

Hullede veje: - De er blevet dårligere de seneste ti år

Odense-borgere fortæller om deres oplevelser på kommunens veje, cykelstier og fortove.

00:25

Det vil koste 1,2 milliarder kroner hen over de næste ti år genoprette og renovere vejenes tilstand i Odense.

"Hjemme på fortovet har vi også et par knækkede fliser, man meget nemt kan falde over. Jeg tænker, det vil være klogt at skifte dem - også fordi der bor flere ældre på vejen. På den måde hænger vejenes økonomi jo sammen med andre områder. For hvad koster det, hvis en borger falder og brækker benet, eller et barn bliver kørt ned?"

Det skriver cyklisten Kasper Fabricius fra Odense S. Han er en af seks udvalgte borgere, som på opfordring fra kommunen har sat ord på deres oplevelser på de odenseanske veje, fortove og cykelstier.

Det sker i forbindelse med den seneste rapport om vejenes, cykelstiernes og fortovenes tilstand i Odense. Rapporten spår, at det vil koste 1,2 milliarder kroner hen over de næste ti år at genoprette og renovere kommunens veje.

Kasper Fabricius skriver også, at han som cyklist er meget opmærksom på blandt andet belægningen, vand på vejen, belysning og udsyn - ikke mindst fordi han cykler med sin søn på ni år i skole.

Læs også Millionregning på vej: Forfaldne fortove og nedslidte veje

Bilisten Lene Gregorius, som også bor i Odense S, er irriteret over de dybe huller i vejene. Hun skriver: 

"Jeg bor i Højby og arbejder i Bilka, og på den rute har jeg mødt mange huller, både på de små og store veje. Det er ikke godt for bilen at bumpe i, og derfor giver jeg gerne et tip til kommunen".

Engang kunne Linda Torino fra Odense C prale med de fine danske veje. Men det gør hun ikke længere. Hun skriver:

"Generelt synes jeg, vejene er blevet dårligere de sidste 10 år, og det mærker jeg både på cykel og i bil. Især på de mindre veje. Når vejene er i dårligere stand, kan det både ødelægge bilen - og være til fare for trafikanterne".

Rune Bøwig er heller ikke begejstret. Han er cyklist fra Odense N og konstaterer tørt, "at der er en tendens til, at tingene først bliver lavet, når nogen giver et tip", og at han "generelt oplever (...), at vedligeholdelsesgraden går ned, jo længere jeg kommer væk fra centrum".

I det hele taget får kommunens tip-service gode anmeldelser. Det er da også en service mange benytter. Således er der siden tjenesten gik i luften indkommet over 7.000 tips.

Her kan du hente hele rapporten "Veje i Odense - status 2016"