Hvem skal slå datteren ihjel?

En kvinde har været sin mand utro, og nu skal hun slås ihjel for at rense familiens ære! Et teaterstykke tager fat på emnet æresdrab ved at gøre det forfærdelige til en komedie.

Bølgerne går højt i stuen.
To familer mødes om en helt enkel sag: Den ene families datter skal slås ihjel!
Hun er gift med sønnen fra den anden familie, og da hun har været ham utro, er der bred enighed om, at hun skal dø. Begge familier har mistet deres ære på grund af den pinlige sag, så et æresdrab er nødvendigt, hvis man skal kunne færdes på gader og stræder med oprejst pande i fremtiden.

 

Mikkel Bay Mortensen spiller elskeren, der forsøger at redde sin drabstruede kæreste.
Mikkel Bay Mortensen spiller elskeren, der forsøger at redde sin drabstruede kæreste.

 Det er den alvorlige baggrund for Odense Teaters stykke "Hvem har æren", men stykket er i virkeligheden en komedie. For problemerne opstår, da familiemedlemmerne bliver uenige om, hvem der skal udføre drabet. Undskyldninger som ondt i ryggen ryger gennem luften. Urutinerede drabsmænd kommer til at skyde sig selv, og da først elskeren blander sig i forløbet, ryger de to familiers stressfaktor helt i vejret. 

 

Det er ligesom en Tarantino-film

Instruktør Rolf Heim sammenligner selv stykket med en filmisk voldskomedie. "Det er ligesom en Tarantino-film. Det handler om vold, men de gør også grin med det, der sker"

Set med nordiske briller, kan det virke en smule voldsomt at slå et familiemedlem ihjel for at redde familiens ære. Men faktisk finder det sted. I virkeligheden.
Mehmet Ünit Necef forsker i æresdrab som lektor på SDU's Mellemøststudier. Ifølge ham er æresdrab helt sikkert ulovlige over hele verden. Alligevel er de visse steder socialt accepteret på grund af en anden æresopfattelse.
"I en mellemøstlig sammenhæng betyder det meget, hvordan et enkelt individ opfører sig. Det kan kaste vanære over hele familien". 

Mehmet Ünit Necef forsker i æresdrab. Lektor, Ph.d., Center for Mellemøststudier, SDU
Mehmet Ünit Necef forsker i æresdrab. Lektor, Ph.d., Center for Mellemøststudier, SDU

 

Teaterstykket Hvem har æren på Odense Teater er skrevet af den syrisk fødte østriger Ibrahim Amir. Og hans mellemøstlige baggrund betyder ifølge instruktøren Rolf Heim alt for stykkets troværdighed.

"Det er meget afgørende, at han ved, hvad han snakker om. Det kan man både se i dialogen og i personbeskrivelserne. Det er virkelig insider-viden vi får formidlet her".

Selvom stykket er en komedie, er skuespillerne helt bevidste om det alvorlige emne æresdrab. Jens Jørn Spottag, der spiller far til den utro datter er ikke i tvivl. "Det eksisterer. Både i ghettoer herhjemme og i samfund andre steder. Og det skal stoppes via den her forestilling" Det sidste er sagt med et glimt i øjet. Men han berører alligevel en pointe, nemlig at man kun kan stoppe begrebet æresdrab ved at snakke om det og grine af de mennesker der udfører det. 
Og der bakker skuespiller Mads Nørby straks op. Han spiller datterens svigerfar. "Den her forestilling må sætte en stopper for det, for de må vide, at de er totalt til grin. Og det er nok det værste, de mennesker kunne forestille sig."

 

Jens Jørn Spottag og Mads Nørby spiller far og svigerfar.
Jens Jørn Spottag og Mads Nørby spiller far og svigerfar.

 Et teaterstykke stopper næppe æresdrab. Men emnet og kulturforskellene kommer dog frem til debat. 
Og måske er det netop måden at tackle et alvorligt emne - ved at grine af det. Det falder i hvert fald i god jord hos lektor på SDU's mellemøststudier, Mehmet Ünit Necef. "Det er en fantastisk ide. Jeg glæder mig til at se den", siger han og tilføjer at han måske endda vil tage sine studerende med i teatret for at se den.

 

 

Oversigt

    Oversigt