I det fynske folks tjeneste

Hver anden baby bliver 100 år

Mere end hver anden nyfødte dansker kan nu forvente at blive mindst 100 år. Det viser et opsigtsvækkende forskningsprojekt fra Syddansk Universitet.

SDU står bag forskningen.

Forskning, som offentliggøres i det ansete britiske tidsskrift Lancet.
- Selv om danskerne fortsat halter efter lande som Japan, Sverige og Spanien, har vi alligevel forbedret vores levemiddelalder. Og siden 1990'erne er udviklingen for alvor gået i den rigtige retning, fortæller professor Kaare Christensen fra Institut for Sundhedstjenesteforskning.

Sammen med gæsteprofessor James Vaupel fra Max Planck Instituttet har han analyseret den gennemsnitlige levealder for en lang række lande. De har sammenlignet tallene for de seneste 150 år, og de viser en klar tendens.

- Vi kan se, at rekorden i middel-levetid hvert år er blevet forlænget med cirka tre måneder. Siden 1850 er der tale om en meget stabil udvikling, og selv om det har varieret, hvilke lande der har haft den højeste gennemsnitlige levealder, er der alligevel tale om et homogent forløb, siger Kaare Christensen.

Aldring

I øjeblikket er middel-levetiden i Danmark 81 år for kvinder og 76 for mænd. Det er fortsat Japan, der har den længstlevende befolkning, idet kvinderne i gennemsnit bliver 86. Lande som Canada, Frankrig, Italien og Spanien er også godt med. Rekorden i middel-levetid er steget med en konstant hastighed gennem mere end 150 år. Hvis denne udvikling fortsætter, vil hver anden nyfødte danske baby kunne forvente at blive mindst 100 år. Det tilsvarende tal for japanske babyer er 107.

Kilde: Ny Viden, SDU