I det fynske folks tjeneste

Hver tredje medicinstuderende på SDU er fra udlandet

Hver tredje studerende på medicin i Odense er fra udlandet. Det viser en opgørelse fra Forskningsministeriet.

Hver tredje studerende på medicinkandidaten på SDU i Odense er fra udlandet. Til sammenligning er det i Aarhus kun hver tiende studerende, der er fra udlandet. Det viser en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

Der er ikke nødvendigvis et problem, så længe de færdiguddannede læger bliver i Danmark, siger SDU’s dekan for sundhedsvidenskab Ole Skøtt til Altinget.dk.

Hvis de blev, så ville du få nogle læger, som du ikke har betalt for, hvis man ser bort fra de sidste tre år af deres studie, siger Ole Skøtt.

Læs også Region Syd kæmper for at få endnu en lægeuddannelse

Men det er alt for mange, mener forskningsordfører for Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti. Han har rejst sagen over for forskningsminister Søren Pind.

Svaret fra Søren Pind viser, at hvor andelen af udenlandske studerende i Odense 34 procent, så er det i Aarhus seks procent, i Aalborg ni procent og København seks procent.

- Det er bemærkelsesværdigt, og jeg er ikke tilfreds med det, siger forskningsordfører for Dansk Folkeparti, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Jens Henrik Thulesen Dahl vil nu grave videre i sagen.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Udenlandske statsborgere på kandidatuddannelserne i medicin 2016: 

Odense: 34 procent 
På SDU har andelen af udenlandske studerende på kandidatdelen af medicinstudiet vekslet igennem årene med 56 procent som den højeste andel i 2006 og 21 i 2011 som den laveste. Der er dog ikke nogen klar retning, og det veksler meget fra år til år.
 
København: 6 procent 
På Københavns Universitet er andelen af udenlandske statsborgere faldet markant gennem de senere år. Således har universitet i perioder været oppe på over 50 procent udenlandske statsborgere på kandidatuddannelsen i blandt andet 2002 og 2004, men er i de senere år rutschet ned på encifrede procenter. 

Århus: 10 procent
Århus Universitet er gået fra tocifrede procenter i andelen af udenlandske studerende på både kandidat- og bacheloruddannelser i nullerne til at stabilisere omkring eller lige under de ti procent i de senere år.
 
Aalborg: 9 procent 
Aalborg Universitet har siden oprettelsen ligget lavt i antallet af udenlandske statsborgere på uddannelsen omkring eller under 10 procent. Dog skiller 2014 sig ud, hvor optaget på både kandidat og bachelor uddannelser var markant højere.  

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet på baggrund af data fra Danmarks Statistik, Altinget