I årevis er fisk blevet solgt til spotpris - nu betaler de prisen

Lukningen af Fyns Laksefisk, der står for udklækning og udsætning af ørredyngel til fynske vandløb, har ført til frustrationer og skarpe reaktioner fra både ansatte, politikere og en lang række lystfisker-organisationer.

Lyden af brusende vand er det første, der møder én, når man træder ind i hallen, der er fuld af store kar hos Fyns Laksefisk.

Hallen og Fyns Laksefisk er en del af Den Forberedende Grunduddannelse (FGU, red.) på Fyn. 

- Jeg interesserer mig for fisk, fordi jeg kommer fra Grønland, og der har man meget med fisk at gøre, fortæller Alma Olsen, der har haft fiskeopdræt som tema i tre måneder.

- Vi møder klokken otte, og så fodrer vi fiskene, samler døde fisk op og flytter rundt på fiskene, siger hun.

I over 30 år har der været ørredopdræt på skolen, der tidligere hed Elsesmindes produktionsskole, og i dag er en forberedende grunduddannelse for unge under 25 år, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse.

- Der er ingen tvivl om, at det har været respekteret, og jeg tror ikke, der er nogen, der ikke synes, det er spændende at være med til at skabe bedre muligheder på miljøområdet, lyder det fra rektor Gitte Lykkehus fra FGU Fyn.

Fyns Laksefisk producerer årligt omkring 3-400.000 ørredsmolt
Fyns Laksefisk producerer årligt omkring 3-400.000 ørredsmolt
Foto: Ken Petersen

Underskud ikke tilladt

Men bevillingerne fra undervisningsministeriet til FGU Fyn skal ifølge reglerne gå til undervisning og læring, og skolen må ikke have aktiviteter, der kører med underskud.

- Jeg er ansat på FGU Fyn, og der er kerneydelsen at skabe god undervisning og læring, siger rektor. 

Og de seneste fire år har Fyns Laksefisk kørt med et samlet underskud på 2,6 millioner kroner. Penge der skal findes andre steder på uddannelsen.

Derfor blev det sidst i august meldt ud, at Fyns Laksefisk lukker til juni næste år.

- Ministeriet har været orienteret, og de har ikke kunnet acceptere det. Derfor har vi også fået anmærkninger på det, så selvfølgelig skal vi handle på det, siger Gitte Lykkehus.

Underskuddet skyldes, at udgifterne til opdræt af fisk er eksploderet efter energikrise og inflation. Energipriserne er faldet igen, men udgifterne til foder er fortsat meget høje.

Sælger fisk for billigt

- Problemet er i bund og grund, at vi ikke får nok penge per fisk, det er noget, vi har arbejdet på i flere år - at få flere penge per fisk. Priserne ligger nu mellem fire og seks kroner, og det har stort set ikke ændret sig i de 16 år, jeg har været her. Og det betyder, at det ikke længere kan løbe rundt, siger Karsten Bangsgaard, der er underviser og opdrætter ved Fyns Laksefisk.

Alle fisk får klippet fedtfinne af, så lystfiskerne kan registrerer om de har fanget en udsat ørred eller en ørred fra den naturlige bestand.
Alle fisk får klippet fedtfinne af, så lystfiskerne kan registrerer om de har fanget en udsat ørred eller en ørred fra den naturlige bestand.
Foto: Ken Petersen

En fordobling af prisen per fisk ville sikre økonomien hos Fyns Laksefisk, bekræfter rektor for FGU Fyn. 

Den største kunde hos Fyns Laksefisk er det kommunalt finansierede samarbejde Havørred Fyn. 

- Jeg synes, at det er brandærgerligt, at Fyns Laksefisk er kommet i den situation. Det har været en god samarbejdspartner for Havørred Fyn i 30 år, siger Niels Erik Haug Larsen, der er administrerende direktør for Erhvervshus Fyn, der står for projektet Havørred Fyn. 

EU-regler skal følges

Men alligevel kan Havørred Fyn ikke betale mere for de 350.000 ørredsmolt, de køber hvert år til udsætning i fynske vandløb. Problemet er, at Havørred Fyn, som offentlig institution, er underlagt EU' s regler om udbud.

- Den der vinder udbuddet, og det har været Fyns Laksefisk, de bestemmer, hvad det er for en pris, de byder ind med, og den pris er bundet i fire år, og så er der marginal mulighed for at ændre på den undervejs.

- Jeg er også nødt til at sige, at man har selv budt ind med prisen, siger Niel Erik Haug-Larsen.

Og da det ikke er lykkedes for ledelsen og bestyrelsen på FGU Fyn at finde en køber til Fyns Laksefisk går en afvikling i gang inden længe.

- Det er den sag, jeg har brugt allermest tid på. Der er arbejdet ihærdigt på en redning, og det har haft stor betydning for bestyrelsen at afprøve de ting, der var mulige. 

- Og jeg kan kun beklage, at det ikke er lykkedes, men det er situationen, desværre, siger rektor Gitte Lykkehus. 

Hastebrev til Christiansborg

I sportsfiskerkredse har lukningen skabt frustration og frygt for at det fynske havørredeldorado nu risikerer at stoppe.

Derfor har i alt 16 foreninger og organisationer sendt et såkaldt hastebrev til en række folketingsmedlemmer for at få dem til at gribe ind og redde Fyns Laksefiskeri.

- Vi finder det dybt problematisk, at der varsles en lukning af Fyns Laksefisk. Fiskeopdrættet på Fyns Laksefisk er altafgørende for de årlige udsætninger af flere hundredetusinde små ørreder, som igen er en hjørnesten i Fyns store satsning på et havørredfiskeri i verdensklasse, skriver foreningerne. 

Jakob Humaidan er formand for Svendborg Sportsfiskerforening. Han erkender, at situationen, med at bevare Fyns Laksefisk på FGU Fyn, ser vanskelig ud. 

- Jeg forstår godt, at de penge FGU Fyn får skal bruges til undervisning og ikke kan dække underskuddet hos Fyns Laksefisk. Men det må være muligt at finde en anden konstruktion, hvor projektet kan videreføres med en anden offentlig ejer, da Fyns Laksefisk skaber store indtægter for mange mennesker andre steder på Fyn, siger Jakob Humaidan. 

Rejser tvivl om nytten

I en rapport fra DTU Aqua, der står forskning og udsætning af smolt i hele landet, bliver der samtidig rejst tvivl om nytteværdien af udsætning af ørredsmolt i Danmark.

I rapporten "Udsætning af ørredsmolt i Danmark - en vidensyntese" står der blandt andet: 

”…udsatte fisk overlever væsentlig dårligere end vilde”

Om udsætningerne står videre, at det er uklart ”om det kan betale sig i forhold til alternative og mere langsigtede biologiskbegrundede anvendelse af ressourcerne, som f.eks. vandløbsrestaurering eller fjernelse af spærringer.”

Men de argumenter mener, Jakob Humaidan ikke kan bruges på Fyn. 

- Det er utrolig vigtigt, at vi får rettet op på vandmiljøet til gavn for ørrederne, men på Fyn er vi bare ikke der endnu, at det kan erstatte udsætningerne. Måske om nogle år, men hvis vi skal skal kunne fange ørreder, er det nødvendig med udsætninger, siger han, og henviser til, at miljøgenopretningen ikke går hurtigt nok, da der er mange flaskehalse på grund af modvilje fra lodsejere og begrænsede økonomiske ressourcer fra de fynske kommuner. 

Omkring syv FGU-elever bliver hvert år uddannet i fiskeopdræt på Fyns Laksefisk
Omkring syv FGU-elever bliver hvert år uddannet i fiskeopdræt på Fyns Laksefisk
Foto: Ken Petersen

Rapporten refererer også til en række udsætninger i jyske vandløb, der er blevet stoppet, fordi det blev konstateret, via mærkning af de udsatte fisk, at under fem procent af fiskernes fangster var udsatte fisk. 

- Vores oplevelse på Fyn er, at mindst 50 procent, af de fisk som vi lystfiskere fanger, er fisk, der er blevet udsat fra Fyns Laksefisk, siger Jakob Humaidan.

Tristhed på skolen

Og det er ikke bare lystfiskerne, der håber på, at lukningen af Fyns Laksefisk kan afværges i sidste øjeblik. 

- Jeg blev ked af det, fordi jeg er glad for det her sted, siger FGU-elev Alma Olsen, der bliver bakket op af andre elever. 

- Jeg er ikke specielt tilfreds med det, for jeg kan virkelig godt lide at være her. Det er rigtigt hyggeligt at være her, så at den lukker, det er lidt nedtur, siger Aske Kørvel. 

Men selvom beslutningen reelt er truffet, så nægter medarbejdere og Havørred Fyn at give helt op. 

- Havørred Fyn vil rigtig gerne gøre alt hvad vi kan for at finde en løsning på en meget svær situation, lyder fra Niels Erik Haug-Larsen.

- Vi tror stadig, at vi kan rykke noget ved at få det frem, hvad det i grunden betyder for Fyn, for Fyns Laksefisk, for ørrederne, for lystfiskerne, for frivillige, for turister der kommer, og så håber vi derigennem, at  der vil komme nogle og redde os, siger faglærer Karsten Bangsgaard.

Oversigt

    Oversigt