I det fynske folks tjeneste

#idiot: Politiker truet med "Dø"

På Venstre-politiker Christoffer Lilleholts kampagnebil har hærværksmænd skrevet "Dø". Strafferammen går op til seks år for politisk hærværk.

Christoffer Lilleholts kampagnebil er blevet skamferet.

Den fynske Venstre-politiker Christoffer Lilleholt kan nu stille sig op i rækken af politikere, der har modtaget trusler.

Mellem onsdag og lørdag er hans kampagnebil blevet udsat for hærværk. Bilen er blevet ridset og på bilens ene rude er der skrevet "Dø".

På sin Facebookside skriver Christoffer Lilleholt ved et billede af hærværket en lille hilsen til de formastelige: "Takker mange gange for den venlige hilsen, der er blevet efterladt på min bil i nat. Håber også I har haft en god aften". Hilsnen følges af hashtagget #idiot

Læs også Politikertrusler: Kunne frit true med at brænde huse ned

Så sent som i mandags blev en nu 17-årig dreng dømt for at true den konservative politiker Mai Mercado på Facebook.

Drengen havde sidste år skrevet "Vil du godt dø?" og blev idømt 20 dages betinget fængsel for truslen.

Strafferamme på op til seks år

Ifølge Fyens.dk har Christoffer Lilleholt, der sidder i byrådet i Odense og som genopstiller ved efterårets kommunalvalg, meldt det til politiet som hærværk - ikke som trusler på livet.

Hærværk mod politikere straffes hårdt. Mens "almindelig" hærværk (paragraf 291 stk. 1) normalt straffes med op til halvandet års fængsel, så er strafferammen for politisk motiveret hærværk (paragraf 291 stk. 2) på op til seks års fængsel.

- Politisk hærværk ser vi med alvorlige øjne på. Derfor er strafferammen forøget. Flår du for eksempel valgplakater ned, så bevæger du dig fra den ene til den anden, siger vagtchef ved Fyns Politi, Kenneth Taanquist, til TV 2 FYN.

Er der nogen har set noget eller ved noget om hærværket med Christoffer Lilleholts kampagnebil, så skal man ringe til politiet på 114.

Fakta: Straffelovens paragraf 291

§ 291: Den, der ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting, der tilhører en anden, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder.
Stk. 2. Øves der hærværk af betydeligt omfang eller af mere systematisk eller organiseret karakter, eller er gerningsmanden tidligere fundet skyldig efter nærværende paragraf eller efter § 180, § 181, § 183, stk. 1 og 2, § 184, stk. 1, § 193 eller § 194, kan straffen stige til fængsel i 6 år.
Stk. 3. Forvoldes skaden under de i stk. 2 nævnte omstændigheder af grov uagtsomhed, er straffen bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
Stk. 4. Ved fastsættelse af straffen efter stk. 1 og 2 skal det indgå som en skærpende omstændighed, at forholdet er begået, mens eller i umiddelbar forlængelse af at der i området foregår grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted.

Læs også 17-årig dømt for truende spørgsmål til toppolitiker