I det fynske folks tjeneste

Ildsjæle kæmper om pris de selv sætter stor pris på

For 10. gang dyster Odenses frivillige sociale foreninger om "Ildsjæleprisen 2016" ved festarrangement på Odense Rådhus.

- Og vinderen af Ildsjæleprisen 2016 er...

Nogenlunde sådan vil Odenses borgmester, Anker Boye (S), begynde sin afsløring, når han sidst på eftermiddagen mandag sætter navn på den sociale forening, der i år hyldes i festsalen på Odense Rådhus.

Vinderen findes umiddelbart efter en afstemning blandt de fremmødte på rådhuset. Tre foreninger er indstillet: "Privatøkonomisk Rådgivning", "To timer om ugen" og "Forældreforeningen FBU-Syd". De tre foreninger skal selv, gennem syv nervepirrende minutter, slå fast, hvorfor netop de er værdige til kåringen.

Syv minutter på scenen

- Syv minutter er godt nok kort tid. Vi vil så gerne præsentere vores projekt og også gerne vise en lille video. Vi skal virkelig være på fra sekund nul komma nul indtil syv minutter for at nå det, siger Pia Sigmund, der skal på scenen for "To timer om ugen". Men ikke alene.

- Jeg har mange børn med på scenen. Fra de helt små til de 11-12 årige. De skal ikke sige noget. Men være der og vise, at det er dem det handler om.

Vi er så lykkelig og så glade! Det er et kæmpe skuldeklap til os...

Pia Sigmund, koordinator "To timer om ugen"

Pia Sigmund var for seks år initiativtager til "To timer om ugen". Foreningen består af frivillige, der to timer om ugen tilbringer tid sammen med et to-sproget barn eller en flygtning. Målet er blandt andet, at de yngste skal få talt dansk og dermed blive bedre forberedt til en god skolegang.

At være blandt de tre nominerede til "Ildsjæleprisen 2016", er ikke ligegyldigt.

- Vi er så lykkelige og så glade! Det er et kæmpe skulderklap til os og alle de frivillige. Det er dejligt, at der er nogen, der sætter pris på een, slår Pia Sidmund fast.

Netop den melding glæder chef for Center for Civilsamfund ved Odense Kommune, Anna Maria Hangaard Jensen, der for 10. gang er med til at fejre de frivillige.

- Prisen er en anerkendelse af, at folk giver tid til andre. Vi hylder simpelthen frivilligheden. Og det betyder virkelig meget for de nominerede. Det kan godt være, at de går i deres foreninger og ved, at de gør noget godt. Men det at blive anerkendt af sin by, det tæller. Også at stemmerne kommer fra kolleger. Det er vigtigt, slår Anna Maria Hangaard Jensen fast.

Odense-kunstneren Jens Galschiøt har skabt kunstværket til "Ildsjælpris 2016".

Modtageren af prisen kommer ikke til at vælte sig i ekstra kommunale tilskud. Til gengæld sørger kunstværket "Solen" af Jens Galschiøt for et blivende minde.

- Når jeg kommer rundt hos nogle af de tidligere modtagere, så kan jeg se, at det virkelig betyder noget. Prisen står ofte  på en hædersplads, smiler Anna Maria Hangaard Jensen.

For at hæve den to timer lange prisoverrækkelse op til en sjov fest, har man hyret standupkomikeren Sebastian Dorset til at sikre den gode stemning. Noget der næppe kræver mange sjove bemærkninger, da de mange deltagere spændte ser frem til at få kåret årets ildsjæl.

Må den bedste vinde

- Hvis vi ikke vinder? Ja, så er det sikkert en anden god, der vinder. Men vi vil da meget gerne vinde, indrømmer Pia Sigmund fra "To timer om ugen", inden hun skynder sig tilbage til arbejdet med at finpudse sin fremlæggelse af foreningens sociale arbejde.

Det er muligt at følge prisoverrækkelsen på TV 2/FYN ved både 16- og 17-tiden, hvor Fyn Live sender direkte fra Odense Rådhus.

Tidligere års prismodtagere:

2007 Havebæks venner
2008 Landsforeningen for udbrændte
2009 Center for Seksuelt Misbrugte
2010 NEFOS, Netværket for Selvmordsramte
2011 Foreningen Frivillige i lokalområde 3
2012 Den Fri Rådgivning
2013 Samtaleboblen
2014 Odense Ældre IT
2015 Børns Voksensvenner