I det fynske folks tjeneste

Ingen Oscar til fynske Roland Møller

Iransk film tager Oscar for næsen af dansk efterkrigsdrama. "The Salesman" vandt prisen for bedste ikke-engelsksprogede film ved oscaruddelingen i Los Angeles.

Roland Møller til Oscarfest. Foto: MARIO ANZUONI, Scanpix

1 af 2

"The Salesman" vandt prisen for bedste ikke-engelsksprogede film ved oscaruddelingen i Los Angeles.

 Den iranske film "The Salesman" tog natten til mandag prisen for årets bedste ikke-engelsksprogede film ved oscaruddelingen i Los Angeles.

Dermed blev det ikke til en pris til det danske håb i kategorien, "Under Sandet".

Det danske efterkrigsdrama, der er instrueret af Martin Zandvliet, var nomineret sammen med den svenske "En mand der hedder Ove", den tyske "Min far er Toni Erdmann" og den australske "Tanna".

Læs også Klasselæreren: Roland er en af dem man husker

Selv om filmen var oppe mod et stærkt felt, er det alligevel en skuffet Henrik Bo Nielsen fra Det Danske Filminstitut, der måtte se statuetten gå til "The Salesman".

- Det er ikke helt uventet, men det er en lidt flad fornemmelse oven på et superstærkt dansk bud, siger han til Ritzau.

175.000 danskere har set "Under Sandet" i biografen. Filmen handler om sergenten Carl Leopold, spillet af den fynske skuespiller Roland Møller, der får ansvaret for en gruppe unge, tyske krigsfanger, der skal rydde den jyske vestkyst for miner.

Oscarvinderen "The Salesman" er instrueret af Asghar Farhadi, der i protest mod USA's nye præsident, Donald Trump, ikke var mødt op til uddelingen.

Læs også Fynsk islæt til Ocaruddelingen

Forud for uddelingen havde han i en erklæring skrevet, at han ikke ville deltage på grund af "det fanatiske og nationalistiske klima" i USA.

Det er især Donald Trumps omstridte indrejseforbud, der fik den iranske instruktør til at boykotte prisuddelingen, selv om forbuddet er suspenderet.

I sin erklæring skriver Asghar Farhadi blandt andet, at afbuddet skyldes solidaritet med folk, der møder "disrespekt" fra Donald Trumps politik.

 BLÅ BOG: Martin Zandvliet står bag "Under Sandet"

Instruktør og manuskriptforfatter Martin Zandvliet gik glip af en Oscar for filmen "Under Sandet".

 Filminstruktør og manuskriptforfatter Martin Zandvliets film "Under Sandet" var nomineret til en Oscar, men tabte til iranske "The Salesman". De gyldne statuetter uddeles i Los Angeles natten til mandag dansk tid.

* Martin Zandvliet er født 7. januar 1971 i Fredericia.
* Han arbejdede i begyndelsen af sin karriere i en årrække som klipper.
* I 2002 skrev og instruerede han sin første film, den Robert-prisbelønnede dokumentarfilm "Angels of Brooklyn".
* I 2006 instruerede han kortfilmen "Jeg som regel".
* Zandvliets spillefilmdebut "Applaus" (2009) skrev han sammen med Anders Frithiof August. Filmen vandt flere internationale priser og blev udvalgt til Toronto Filmfestivalen.
* Var med "Under Sandet" nomineret til en Oscar for første gang.

 Kilde: dfi.dk.