I det fynske folks tjeneste

Ingvar Cronhammar på Stige Ø: - En god placering

Kunstneren Ingvar Cronhammar var torsdag på besøg på Stige Ø for at se på mulighederne for placering til den ødelagte skulptur "Camp Fire". Og han var umiddelbart godt tilfreds med placeringen.

00:24

En placering ved kanalen tæt på Fynsværket er den mest oplagte mente både kunstner og udvalg. Video: Ole Holbech

Torsdag besøgte Ingvar Cronhammar Stige Ø. Det er første gang han besøger stedet, og han er umiddelbart tilfreds med, at Stige Ø er udpeget som stedet, hvor den ødelagte og snart genskabte skulptur "Camp Fire" skal stå.

Beslutningen om at placere skulpturen på Stige Ø er truffet på et møde den 15. juni i Odense Kommunes særlige adminstrationsgruppe vedrørende kunst.

Læs også Læserforslag: Opstil genskabt skulptur ved Stige Ø

Udvalget besluttede, at skulpturen skal stå ved kanalen - enten ved Søpavillonen på Stige Ø eller godt 400 meter tættere på Odense.

Og i dag havde udvalget så inviteret Ingvar Cronhammar til at se den nye placering.

En placering ved kanalen tæt på Fynsværket er den mest oplagte, mente både Ingvar Cronhammar og Odense Kommunes særlige adminstrationsgruppe vedrørende kunst, efter de havde besigtiget stedet.

- Jeg tror, at det kan blive en god placering. Nu har jeg lige set stedet for første gang, så jeg skal lige have det ind under huden, siger Ingvar Cronhammar til TV 2/FYN.

Læs også Stige Ø: Cronhammar-skulptur hører ikke til her

Under besøget på Stige Ø mødte Ingvar Cronhammar ejeren af Søpavillonen på stedet, Martin Winther. Han har kritiseret placeringen. Uden at blive enige fik de to sig en snak om kunst passer ind på Stige Ø.

- Det er meget muligt at vi kan finde en løsning her på Stige Ø. Og særligt hvis kommunen er interesseret. Og så må vi se, hvad naboerne siger til det. Vi skulle jo nødigt ud i en ny problematik, siger Ingvar Cronhammar.

Nu skal der udarbejdes en visualisering af skulpturen på den nye placering, inden den endelige beslutning bliver taget.

Blev ødelagt ved en fejl

Skulpturen, der stod ved Syddansk Erhvervsskole i Munke Mose midt i Odense i omkring 20 år, blev ved en fejl skåret ned og skrottet i begyndelsen af maj.

Skulpturen skal nu genopføres af nye materialer under opsyn af Ingvar Cronhammar.

Formanden for Odense Bys Kunstfond, Anders W. Berthelsen, forventer, at skulpturen kan være genopbygget og på plads i løbet af et halvt år.

Odense Kommunes særlige adminstrationsgruppe vedrørende kunst havde inviteret Ingvar Cronhammar til Stige Ø. Foto: Ole Holbech

01:14 Luk video

Forslag til ny placering:

 

BLÅ BOG: Ingvar Cronhammar

Ingvar Cronhammars skulptur Camp Fire er ved et uheld blevet skrottet. Kunstneren har en lang karriere bag sig:
 • Navn: Ingvar Cronhammar
 • Alder: 69 år (f. 17/12 1947)
 • Søn af radioforhandler Knut Cronhammar og modist Rut Cronhammar, født Ring.
 • Fødested: Hässelholm, Sverige
 • Nationalitet: Svensk
 • Uddannelse: Aarhus Kunstakademi 1968-1971
 • Karriere: Langvarig bidragyder af kunst til en stribe museer, firmaer og udsmykker IC3 togsættet 5094. Afdelingsleder på Billedhuggerskolen, Det Fynske Kunstakademi 1990-1995.
 • Del af Zygo-gruppen i det aarhusianske kunstmiljø i 1970'erne.
 • Modtager af: Statens kunstfonds 3-årige arbejdslegat 1989-1991. Statens Kunstfonds arbejdslegat 1987, 1988, 1993, 1994 og 1995.
 • Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, Ridderkors af Dannebrogsordenen.
 • Kendte værker, blandt andet: Elia i Birk Centerpark ved Herning, IC3 togsættet 5094, Parkbænk II i Sophienholm, Mirage ved Banegårdspladsen i Herning, Camp Fire ved Odense Tekniske Skole (nu skrottet), Parkbænk IV i Billund, Crusader i Statens Museum for Kunst, Syvende Søjle i Aros.
 • Civilstand: Gift med Inger Cronhammar, har tre børn.
 • Bopæl: Herning
Kilder: Cronhammar.dk, Lokalavisen Frederiksberg.