I det fynske folks tjeneste

Integrationsprojekter for millioner evaluerer sig selv

Integrationsprojekter i Odense København og Aarhus kommuner evalueres ikke eller evalueres af de selvsamme mennesker, der har ansøgt om og fået del i midlerne. Det skriver Berlingske.

I Odense Kommune forklarer kontorchef Susanne Kvolsgaard, at man har fravalgt evalueringer, men beder om en redegørelse.

En gennemgang af en række integrationsprojekter i Odense København og Aarhus kommuner viser, at projekter til millioner af kroner enten slet ikke evalueres eller evalueres af de selvsamme personer, der har ansøgt om og fået del i pengene.

Det skriver Berlingske, der har fået aktindsigt i projekterne.

Ifølge Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder med ekspertise i integration i Rockwool Fondens Forskningsenhed, er det problematisk.

- Hvis kommunerne selv skal blive klogere på, om de uddelte integrationsmidler er fornuftigt anvendt, er det en meget løs tilgang, at dem, der modtager pengene, selv skal krydse af, hvordan det er gået. Hvis du er involveret i og har været med til at udvikle en indsats og gerne vil have penge en anden gang, er der ikke incitamentet til at svare, at det er gået skidt, siger Jacob Nielsen Arendt til Berlingske.

Berlingske kunne søndag beskrive, at der alene i landets tre største kommuner i 2017 var 113 forskellige integrationsprojekter til en værdi af mindst 150 millioner kroner.

I både Odense København og Aarhus kommuner understreges det, at der er skarp kontrol og revision af regnskaber for at undgå svindel med pengene, skriver Berlingske.

Vil ikke kvæle initiativ

I Odense Kommune forklarer kontorchef Susanne Kvolsgaard, at man har fravalgt evalueringer, men beder om en redegørelse.

- Vi vil ikke kvæle det frivillige initiativ i de små foreninger i bureaukrati. Når vi indstiller til, at der bevilges penge, er det fordi, vi tror på, at den enkelte forening eller aktivitet understøtter kommunens mål, siger hun til Berlingske

Læs også Kommuner bruger millioner på integration med tvivlsom effekt

Hun forklarer, at hun stoler på, at medarbejderne efterhånden har et godt kendskab til, hvilke foreninger og aktiviteter, der gør netop det.

Ifølge Jacob Nielsen Arendt fra Rockwool Fonden er det dog ikke nødvendigvis et argument.

- Vi skal gerne kunne bygge videre på de erfaringer, vi får, hvis pengene på integrationsområdet skal bruges ordentligt. Men når det er sagt, så er evalueringer ikke billige, så der skal selvfølgelig være en vis sammenhæng med størrelsen af støtten.