Især unge melder sig: Trille våger over ensomme døende om natten

Vågetjenesten i Odense oplever, at flere frivillige melder sig til at våge over døende. Trille Bennedsen er en af de mange unge, som har meldt sig.

21-årige Trille Bennedsen fra Odense har for to måneder siden meldt sig som frivillig hos Vågetjenesten i Røde Kors. 

En opgave, hvor frivillige våger over ensomme, døende personer om natten, så de kan få ro og tryghed.

- Det er en smuk tanke, at der ikke er nogen, der skal være alene, når de forlader den her jord - at der i det mindste er nogen hos dem, så det bliver mindre ensomt, siger Trille Bennedsen. 

quote Jeg havde en mormor, hvor jeg var, mens hun døde. Derfor var jeg også forberedt på den her oplevelse

Trille Bennedsen, 21 år

Indtil videre har hun været ude som vågekone seks gange. To af gangene endte person, hun vågede over, med at dø.

- Der havde jeg sådan en mærkelig, tom følelse indeni, fordi jeg havde siddet hos det her menneske, som simpelthen var død mens jeg sad hos dem, fortæller Trille Bennedsen.

- Men det giver mig også en ro i sjælen at vide, at jeg har hjulpet dem med at komme afsted på en ordentlig måde.

Især unge melder sig

Trille Bennedsen er dog langt fra den eneste, som gerne vil hjælpe døende i den sidste tid. Det fortæller Ruth Kastrup, der er aktivitetsleder hos Vågetjenesten i Røde Kors Odense.

- Vi oplever faktisk en større interesse, end vi nogensinde har set af frivillige, som har lyst til at være med i Vågetjenesten. Og det, der er det særlige ved det, er, at det faktisk især er unge, siger hun.

Siden 2019 har de hos Vågetjenesten i Odense oplevet en fordobling i antallet af vågekoner og vågemænd. Fra 30 i 2019 til 65 i 2021.

- Cirka halvdelen er faktisk under 30 år. Og det er ganske nyt, fortæller Ruth Kastrup.

For nogen kan det være en hård oplevelse at se nogen dø. Derfor gør Røde Kors også meget ud af at forberede de frivillige på, hvad det er, de har meldt sig til.

- Vores koordinator sørger for at tage en lang samtale med os, før vi kan blive meldt ind. Hun sætter os ind i hele arbejdet, og vi bliver forberedt på, hvad det er, det indebærer, siger den unge fynbo.  

Hun har dog tidligere været tilstede, da et menneske sov ind. 

- Jeg havde en mormor, hvor jeg var, mens hun døde. Derfor var jeg også forberedt på den her oplevelse, fortæller Trille Bennedsen.

Behovet for vågere er også tydeligt. Siden begyndelsen af 2021 har de frivillige vågere i Odense allerede haft 800 vågetimer. Og Ruth Kastrup vurderer, at det vil blive en fordobling i antallet af vågetimer, hvis udviklingen fortsætter resten af året. 


21-årige Trille Kristina Bennedsen sidder hos døende i deres sidste timer. Hun er en del af en større tendens blandt unge i Odense.

Oversigt

    Oversigt