It-chef med usædvanligt dobbeltliv: - Det er jo en stående joke, at nu kører chefen til brand

Selvom man har et godt og meningsfuldt job, så kan man godt have brug for flere interesser og oplevelser end dem man får gennem arbejdet. Det gælder for fynboen Christer Jensen, der udover at være direktør for et it-firma i Odense har et hårdt og farligt job på den anden side af jorden.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når Christer Jensen passer sit job som direktør for it-firmaet LittleBeacon i Odense, foregår det fra kontoret i Vestergade i Odense. Firmaet har gennem 14 år udviklet software, der hjælper virksomheder i både ind- og udland med at styr på deres varelagre.

- Vi satser rigtig meget på at være den lille gode fynske leverandør, der er god for Fyn. Men samtidig skal vi have en fornuftig tilstedeværelse uden for øen. Vi kan ikke kun leve af det fynske marked, men vi tror på, at vi kan lave vækst her på Fyn, siger direktøren.

Blandt LittleBeacons kunder er virksomheden Rice på Odense Havn.

Sammen med Rice har Little Beacon udviklet apps, så virksomheden kan holde styr på og reducere fragten af firmaets varer mellem kunder og Rice.

quote Mange har jo en hest eller går til fodbold eller lignende, jeg går i det her tilfælde til brand

Christer Jensen

- Jo mere vi kan reducere fragten fra A til B, jo mere CO2-neutrale bliver vi jo også, forklarer Christer Jensen.

Sjælden hobby gennem 35 år

Men selvom et virksomhedsbesøg er vigtigt for Christer Jensen, så er det i høj grad et andet sted han henter sine ideer og sin energi.

- Mange har jo en hest eller går til fodbold eller lignende, jeg går i det her tilfælde til brand, lyder det fra Christer Jensen.

Hver anden måned tager it-chefen fra Odense til byen Baltimore på den amerikanske østkyst. Christer Jensen er tilknyttet brandstationen i området, der hedder Cockeysville.

quote Jeg ved det godt, at der er et overhængende faremoment, når vi kører ud, og ja selvfølgelig tænker jeg over det

Christer Jensen

Et job der i modsætning til det trygge kontorarbejde i Odense, kan være både hårdt, beskidt og farligt.

- Jeg ved det godt, at der er et overhængende faremoment, når vi kører ud, og ja selvfølgelig tænker jeg over det, siger han.

Fynboens engagement på brandstationen i USA startede for 35 år siden. Hans forældre havde fået job i Baltimore, og den 16-årige Christer Jensen gik på High School.

- En sommerdag på vej hjem holdt der to meget anderledes brandbiler. De var gule og så helt anderledes ud end danske brandbiler. Jeg måtte simpelthen se, hvad det var.

Derfor gik den 17-årige Christer Jensen ind på Baltimore County Fire Department Station 39. Han fik en rundvisning og kom efter et par timer ud med et ansøgningsskema om at blive frivillig på brandstationen, som hans far efterfølgende indvilligede i at skrive under på.

På væggen på brandstationen i Cockeysville i Baltimore hænger der et stort billede af tre brandmænd, der er i gang med at bekæmpe flammerne i et hus. En af brandmændene er den 17-årig Christer Jensen, der sidder på hug og holder om en brandslange, der sprøjter vand mod flammerne.

Christer Jensen, da han som 17-årig er i gang med at slukke en af sine første brande som brandmand på Cockeysville brandstation.
Christer Jensen, da han som 17-årig er i gang med at slukke en af sine første brande som brandmand på Cockeysville brandstation.
Foto: Mike Schuh

quote Kunne du ikke have fundet en lokal brandstation her på Fyn, så kunne du komme tilbage om et par timer? Jo, det kunne jeg jo godt have gjort, men nu synes jeg det her er sjovere

Christer Jensen

En stående joke

Da familien efter et par år flyttede tilbage til Fyn, bevarede Christer Jensen kontaktet til kollegerne og Baltimore County Fire Department Station 39.

- Det er jo en stående joke. Det er det også her i Danmark: nu kører chefen til brand ikke. Men kunne du ikke have fundet en lokal brandstation her på Fyn, så kunne du komme tilbage om et par timer? Jo, det kunne jeg jo godt have gjort, men nu synes jeg det her er sjovere, siger Christer Jensen.

Blandt hans kolleger i Odense er der dog både forståelse og opbakning til chefens usædvanlige dobbeltliv.

- Personligt foretrækker jeg at tage sydpå og ligger ved poolen en uge og hygge mig med gin og tonic. Men for Christer handler det om at komme ud på det store vand og få slukket nogle brande. Men det gør, at han mentalt lader op, og når han kommer tilbage, så står han skarpere til at hjælpe de opgaver vi er i gang med, siger Tommy Drejer Hansen, der er channel partner manager hos LittleBeacon.

Kan slukke brande alle steder

Christer Jensen er ikke selv i tvivl om, at han i sit job som it-chef i Odense kan bruge nogle af de kompetencer han får gennem jobbet i Baltimore.

- Jeg tror på, at det gør, at når vi slukker brande på mit arbejde derhjemme, ikke fysiske brande, men når tingene eskalerer lidt, så har jeg en tendens til at holde hovedet lidt mere koldt. Jeg kan tackle det på en lidt anden måde. Så det jeg tager med, det er en forståelse for, at tingene meget hurtigt kan gå skævt og hvordan vi så kan håndtere det, siger den fynske it-chef.

Christer Jensens arbejdsdag i Baltimore adskiller sig på næsten alle områder fra hans it-job i Odense. Både typen af opgaver og antallet af udrykninger varierer enormt fra dag til dag.

- Vi kører på alt. Det kan både være en tur ned på plejehjemmet, frigørelsesopgaver eller bygningsbrande. Så der er enorm forskel på hvad vi kører til.

- Vi kan sidde en hel dag uden at der sker noget som helst, og så kan vi køre 20 ture fra kl. 8 til 20 på andre dage.

Og når fynboen er arbejder 6.300 kilometer fra Odense, bruger han næsten alle døgnets timer på brandstationen i Cockeysvilles. Han sover i et stort værelse sammen med 4-5 kolleger.

- Jeg kan godt lide at sove i det åbne med de andre. Det er er speciel atmosfære, når folk lægger sig til at putte. Men hvis der kommer en udrykning, så kan vi pludselig alle være badet i lys, og så skal vi hurtigst muligt finde ud til bilerne, få udstyr på og komme afsted. 

- Der kan være nætter, hvor der ikke sker noget, men oftest er der 1-2 ture om natten, fortæller Christer Jensen.

Om dagen, når der ikke er udrykninger, bliver timerne tilbragt i brandmændenes kombinerede køkken og dagligstue – og med at gøre biler og udstyr klar.

- Jeg vil da tro, at når de fleste danske brandfolk ser en amerikansk brandbil, så synes de da også det er lidt sjovt. Det er et anderledes værktøj med meget krom, lys og blær. Det er bare en del af det her, siger han.

Tragisk ulykke

Men jobbet er meget andet end krom og blær. Der er alvorlige opgaver – og det kan også blive livsfarligt. I januar kom tre af Christer Jensens kollegaer i Baltimore ikke hjem til deres familier, da de blev fanget inde i en brændende bygning. En begivenhed der kom meget tæt på den fynske it-chef.

- Det var enormt tragisk. Jeg kendte dem ikke personligt, men fordi de var en del af netværket, så kom det meget tæt på. Omstændighederne og måden det skete på er helt usædvanlig. Det er så sjældent at vi mister tre brandfolk i en brand, siger brandmanden fra Fyn.

Men selvom brandmandsjobbet er mange tusinde kilometer væk fra familien i Odense og rummer et faremoment – er det stadig uundværligt for Christer Jensen.

- De mennesker på station 39 har jeg kendt en meget stor del af mit liv. Jeg har været med dem, når de har været allermest glade og skal giftes, og jeg har været med, når tårerne vælter ned, og vi skal til begravelse. Det er et meget stærkt ”brotherhood”, som man kalder det herover.

Udover at være en del af et broderskab, giver brandmandstjansen også Christer Jensen en mulighed for at lægge chefkasketten på hylden.

- I dagligdagen laver jeg fuldstændig det samme som alle de andre. Jeg kan finde på at lave mad ude i køkkenet, jeg kan skrubbe toilet, vaske biler og alle de der ting, som er dagligdag, deltager jeg i på samme vilkår som alle andre. Det er superbefriende ikke altid gennem hele livet at have ansvar for andre mennesker, siger han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Christer Jensens amerikanske kolleger værdsætter, at danskeren trodser den meget lange vej til arbejdet og kommer igen hver anden måned år efter år.

- Jensen er virkelig god fyr. Han ved hvad han gør, og jeg er ikke bekymret. Han er en sjov fyr at være i nærheden af. Og han fordrer os op, hver gang han er her, siger løjtnant på station 39 Jim Kelly. 

- Det er ret imponerende. Det er en opofrelse, som vi bestemt værdsætter og nyder godt af, mener Robert Freund, der er EMS Supervisor hos Baltimore County Fire Department.

Amerikansk kultur på Fyn

Men Odense er dog stadig det sted, hvor Christer Jensen har sin familie og sit primære job. Men chefens bijob i Odense har dog betydet, at dele af den amerikanske arbejdskultur er blevet en indarbejdet del af kulturen hos LittleBeacon.

- Vi går i biffen, griller og træner sammen. Vi ser hinanden som en familie, og det gør også, at produktet bliver bedre, at virksomheden står stærkere, og det er jo relationen fra USA, som jeg har taget med her, fordi det gør vi i hvert fald derovre, siger Christer Jensen. 

Oversigt

    Oversigt