Jensens Bøfhus fyrer 250 medarbejdere: - 3F styrer beskæftigelsesministeren som en hånddukke

Restaurantkæden Jensens Bøfhus fyrer 250 medarbejdere, og det er dybt ulykkeligt, mener direktør Anders Nikolaisen, der skyder skylden på 3F og regeringen.

Den landsdækkende restaurationskæde Jensens Bøfhus, der har hovedkontor i Odense, har fyret 250 medarbejdere som følge af coronakrisen.

quote Jeg oplever, at fagbevægelsen styrer beskæftigelseministeren som en hånddukke

Anders Nikolaisen, direktør, Jensens Bøfhus

Det oplyser restaurantkæden tirsdag. Og fyringerne påvirker restaurantkædens direktør, Anders Nikolaisen.

- Det berører mig dybt, at vi er kommet i en situation, hvor vi er nødt til at lave unødvendige fyringer. Det går ud over en masse medarbejdere hos os. Både dem, der får en fyreseddel, men også dem, der er tilbage, siger Anders Nikolaisen til TV 2/Fyn.

Kan ikke få lønkompensation

Da restauranter og mange andre virksomheder skulle lukke som følge af coronavirus, satte Jensens Bøfhus gang i et takeaway-koncept.

- Vi havde det udgangspunkt fra starten, at vi ikke ville fyre vores medarbejdere, som så mange andre gjorde det. Vi sendte folk hjem i stedet med fuld løn, og så gav vi den gas med takeaway, siger Anders Nikolaisen.

Kæden hjemsendte knap 400 medarbejdere med løn i forventning om, at man kunne tage del i regeringens lønkompensationsordning.

Men det har fagforbundet 3F ifølge restaurantkæden gjort indsigelse imod, fordi Jensens Bøfhus står midt i en faglig konflikt med netop 3F, der i halvandet år har søgt at forhandle en ny overenskomst på plads.

Forsøget på at komme ud af den eksisterende overenskomst fik i marts 3F til at varsle strejke og blokade mod Jensens Bøfhus, ligesom virksomheden varslede lockout af de medarbejdere, der var medlem af 3F.

Regeringen har ifølge restaurantkæden nu bekræftet, at virksomheden ikke kan anvende kompensationsordningen med henvisning til, at det ikke er muligt for en virksomhed at anvende ordningen om lønkompensation i forhold til stillinger, der er omfattet af en konflikt.

 Det mener Jensens Bøfhus er et udtryk for en "lokumsaftale" mellem regeringen og fagbevægelsen.

- Jeg oplever, at fagbevægelsen styrer beskæftigelseministeren som en hånddukke. Han hævder at beslutningen er ud fra et neutralitetsprincip. Men man forholder sig jo netop ikke neutral, når man først tvinger forretninger til at lukke, og senere ikke vil kompensere for det, siger Anders Nikolaisen.

Forgæves forhandlinger om ny overenskomst

Bøfhus-direktøren ærgrer sig over, at man nu må gribe til fyringer. Han mener, at regeringen har stillet virksomheden i en urimelig situation.

- Skylden for den her situation kan kun pålægges fagbevægelsen. Vi kommer til at mangle lige netop de medarbejdere, når vi en dag skal lukke op igen. Men når regeringen og fagbevægelsen laver den her form for aftale, så er jeg nødt til at rette ind, og det er dybt ulykkeligt, siger Anders Nikolaisen.

TV 2/Fyn har forgæves forsøgt at få en kommentar fra 3F, men til Fagbladet 3F sagde gruppeformanden for privat service, Hotel og Restauration, Tina Møller Madsen, tidligere tirsdag, at de har opfordret ledelsen i Jensens Bøfhus til at udskyde deres lockout i to måneder, så både virksomheden og medarbejderne kunne komme mere trygt gennem corona-krisen.

- Men ledelsen valgte at gå i konflikt mod medarbejderne ved at lockoute medarbejderne 23. marts. Det hele handler om, at de vil sætte tjenerne 20 kroner ned i timen.

- Det er en rigtig trist situation, som vi meget gerne have løst. Men ledelsen i Jensens Bøfhus har desværre valgt, at de ville have konflikten kørende, selv om der var coronakrise. Jeg vil gerne – endnu en gang – opfordre til, at ledelsen for en stund bilægger stridsøksen og kommer tilbage til forhandlingsbordet, siger Tina Møller Madsen til Fagbladet 3F