Jonathan lugtede røg - pludselig var der brandbiler til højre og venstre

Slukningsarbejdet med den brand, der fredag opstod i det centrale Odense, blev besværliggjort af, at ilden havde fat i selve tagkonstruktionen.

Beboere i det centrale Odense blev fredag formiddag rådet til at lukke for vinduer og døre og slukke for ventilationen. Årsagen var en brand i en ejendom på hjørnet af Asylgade og Stålstræde.

Flere bygninger i området blev også evakueret.

En af dem, der blev evakueret, var Jonathan Holck Klausen. Han bor i en af de nærliggende bygninger og måtte forlade sin lejlighed under slukningsarbejdet. 

- Jeg sidder bare og har time, og så lugter der lidt af røg. Pludselig kan jeg høre, der kører en masse biler rundt, og at der er postyr. Så kigger jeg ud af vinduet og kan se, at der er brandbiler til højre og venstre, siger han.

- Hvad fanden foregår der

Alarmen gik klokken 09:45, og de brandfolk, der ankom til stedet, kunne konstatere, at der var udbrudt brand i taget på ejendommen. 

Branden er begyndt et sted, hvor der for tiden arbejdes med tagpap på bygningen. Årsagen til branden er endnu ukendt.

Jonathan Holck Klausen henvendte sig selv til brandvæsnet efter at have lugten røgen.

- Jeg spørger brandvæsnet, om jeg skulle tage at smutte ud. Det, mente de, var en god idé, siger han.

- Man bliver en smule bekymret over, hvad det er, der foregår. Vi bor så tæt på, og hvis det er helt slemt, så spreder det sig.

Han måtte - sammen med beboerne i den ejendom, der var ild i - vente ude på gaden, mens brandfolkene arbejdede på at slukke ilden.

- Det her med, at man ikke rigtig ved, hvornår man kan komme ind, er da lidt stressende, siger han.

Besværlig slukning

Branden har haft fat i tagkonstruktionen, og det har givet udfordringer for brandfolkene, fortæller Anders Lolk Vestergaard, der er indsatsleder ved Beredskab Fyn. 

20 brandfolk har i løbet af dagen været indsat på branden.

- Det har set meget voldsomt ud, hvis man har stået på afstand og set det, men det er egentlig det samme område, der har brændt. Vores udfordring har været, at det er inde under taget, at det har brændt - det er inde i selve tagkonstruktionen. Det er lidt svært at komme derind, siger han og fortsætter:

- Vi har prøvet med vand udefra, men når det kommer på tagstenene, så løber det af, så nu prøver vi med noget af det udstyr, vi har, at komme ind og slukke det indefra.

Han fortæller, at branden er under kontrol, og at opgaven nu handler om at være sikker på, at der ikke er nogen hulrum i taget, hvor der stadig er ild.

Samtidig med, at det har været svært at tilgå branden, har vejret også spillet en rolle, fortæller indsatslederen.

- Det lufter deroppe, og inde i midten af den bygning, hvor vi er, er der åbent helt op til kip, og der er nogle vinduer åbne, så luften kan trække virkelig godt igennem den vej.

- Så når det brænder inde i tagkonstruktionen, går det ind igennem de vinduer og ud. Derfor ser det meget voldsomt ud, når man står nedefra og kigger.

Ingen personer kom til skade ved branden.