Jysk borgmester raser over kommunal støtte til Tinderbox

Odense Kommune er kommet under skarp kritik for at smide skattekroner i den kommende Tinderbox Festival. Borgmesteren i Skanderborg mener, at Folketinget burde kigge på sagen.

Det er en kommunal støtte på i alt 23,5 millioner kroner - heraf syv millioner kroner det første år - som møder modstand hos blandt andre Skanderborgs borgmester.

- Jeg er meget overrasket over, at Odense Kommune indvilliger i at bruge borgernes penge i et konkurrenceforvridende foretagende. Det er risikofyldt og unfair, siger Jørgen Gaarde(S), borgmester i Skanderborg.

Han frygter, at Tinderbox vil forrykke konkurrencen og skade de mange foreninger og frivillige, der yder en stor indsats ved festivaler landet over. Blandt i Skanderborg, hvor kommunen ikke giver en krone i tilskud.

- I Skanderborg er Smukfestival med at skabe økonomisk grundlag for mange foreninger, men denne ordning bliver kortsluttet, hvis kommunerne skal konkurrere om at smide penge i private festivaller, siger Jørgen Gaarde.

I Politiken bliver kritikken af Odense Kommune bakket op af en række festivalarrangører landet over, der alle frygter at den kommunale støtte til Tinderbox vil underminere deres mulighed for at lave festival.

- Det er uhørt mange penge, og svært at konkurrere med. Vi diskuterer, om vi overhovedet skal lave noget næste år, siger Knud Bjerre der er booker for "Vi Rocker", der også bliver afviklet i Odense, til Politiken.

Men kritikken preller af på Odense Kommunes eventchef, der siger at spørgsmålet er blevet undersøgt juridisk meget grundigt.

- Konkret kan man bare sige: havde det været ulovligt, havde vi ikke gjort det, siger Ronnie Hansen, eventchef i Odense Kommune, til avisen.

Men den forklaring giver de ikke meget for i Skanderborg.

- Alene det, at de har undersøgt det så grundigt, viser jo, at de i denne sag går helt til grænsen, og godt er klar over, at man er helt på det yderste af, hvad en kommune må. Jeg mener faktisk, at Folketinget burde kigge på reglerne, siger Jørgen Gaarde.