I det fynske folks tjeneste

Kaos inden nedlukning: Fynboerne valfarter til de store indkøbscentre

Fynboer vil nå at handle i storcentre inden nedlukning. Kø og kaos på parkeringspladser.

00:40

Som følge af det stigende smittetal lukker landets storcentre ned fra og med torsdag. Det har fået mange fynboer til at sætte kurs mod det nærmeste storcenter. Video: Redigering: Maja Kærhus Jørgensen

Her til aften har der været flere end på black friday

Lars Skinbjerg Pedersen, butiksindehaver

Onsdagens pressemøde var fortsat i gang, da flere fynboer satte sig i bilen med kursen mod det nærmeste storcenter.

Som følge af det stigende smittetal lukker landet storcentre nemlig ned fra og med torsdag, fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på mødet.

Læs også Storcentre misser julehandlen: - Det er super ærgerligt, siger centerchef i Rosengårdcentret

Onsdag aften har det resulteret i længere køer og trængsel på parkeringspladserne foran blandt andet Rosengårdcentret og Tarup Center i Odense.

Lars Skinbjerg Pedersen, der blandt andet er indehaver af Baggi i de to centre, beskriver over for TV 2 Fyn situationen i Rosengårdcentret som "kaos".

- Der var helt stille i formiddags, men ligeså snart rygterne svirrede, kom der kunder. Her til aften har der været flere end på black friday, siger han.

- Det er så vildt, det her.

- Så gik jeg lidt i panik

Blandt de mange handlende, der havde indfundet sig på gangene i Rosengårdcentret, var blandt andre Linda Sundsdal fra Odense.

- Jeg var her den anden dag for at købe gaver, men vi manglede lige to-tre stykker, og så gik jeg lidt i panik, siger hun.

Nu kan du se, at sådan en som mig løber herud, og det gør mange andre også. Det er dumt

Tem Præst, Faaborg

Hun mener godt, at nedlukningen kunne være udskudt til fredag. Tem Præst fra Faaborg mener derimod, at nedlukningen skulle have ventet til søndag.

- Nu kan du se, at sådan en som mig løber herud, og det gør mange andre også. Det er dumt. Hvis man i stedet for sagde på søndag, kunne folk sprede det lidt mere ud, siger han og forklarer sit besøg med, at han i første omgang troede, at det var alt, der lukkede fra torsdag.

- Jeg hørte, at hun Mette Frederiksen lukkede ned, og jeg havde ikke købt julegaver, så fik jeg travlt. Jeg kunne ikke helt finde ud af, om hun lukkede ned for det hele, så jeg tænkte, at jeg måtte skynde mig ud for at købe.

Flere butikker skal lukkes ned

Det er udelukkende de store, overdækkede centre, der lukker ned fra 17. december. Men fra 21. december følger de liberale erhverv - som frisører - med, og skolebørn og elever, der ikke allerede er sendt hjem, hjemsendes.

Fra 25. december lukker også detailhandlen - undtagen fødevarebutikker og apoteker. Nedlukningen forventes som minimum at vare frem til 3. januar.

Læs også Storcentre, butikker og liberale erhverv skal lukke

Ifølge direktøren i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, skal storcentrene lukke først, da hele familien sjældent tager sammen ned til guldsmeden eller skomageren for at opholde sig i flere timer, sådan som man gør i storcentre. 

Samtidig er der i forbindelse med mindre butikker klart angivet, hvor mange man må opholde sig i butikken med mere. Det er sværere at overholde i storcentre, forklarer Søren Brostrøm.

Kaos efter pressemøde i marts

Tidligere på året medførste et pressemøde ligeledes kaotiske tilstande - dog i en lidt anden skala.

Læs også Hamstring i Netto: Kunder i slagsmål om varer

Her var det supermarkederne, der 11. marts blev rendt over ende af panikslagne kunder, der fyldte toiletpapir og pasta i kurven.

Ved Bilka i Odense havde en familie medbragt en trailer, mens hamstringen af varer førte til et slagsmål i Netto.

NYE RESTRIKTIONER

* Storcentre skal lukke fra torsdag 17. december, hvilket sker midt i julehandlen, hvor mange mangler at købe gaver.

* Fra julenat indføres en komplet nedlukning af detailhandlen med undtagelse af apoteker, fødevarebutikker og supermarkeder. Det kommer til at gælde fra midnat natten til 25. december.

* Butikkerne kan fortsat udlevere pakker, der er forudbestilt og forudbetalt ved e-handel, herunder fyrværkeri.

* Liberale erhverv som frisører, massører, tatovører og køreskoler lukker fra mandag den 21. december.

* Fra 17. december lukker alle udvalgsvarebutikker som for eksempel byggemarkeder og boligforretninger over 5000 kvadratmeter. Fra 25. december lukker de udvalgsvarebutikker, som er under samme antal kvadratmeter.

* 0. – 4.-klasse sendes hjem fra skole og pasning, og det samme gælder elever på efterskoler og højskoler. Det gælder også SFO og klubtilbud. Det sker fra mandag den 21. december.

* Reelt er mange elever dog allerede gået på juleferie på det tidspunkt. Der vil være mulighed for nødpasning.

* Tiltagene gælder frem til 3. januar.

* Der gælder fortsat øvrige nationale tiltag til og med 28. februar 2021. Det er eksempelvis anbefalinger om begrænsning af social kontakt, forsamlingsforbud og krav og opfordringer om brug af mundbind og visir.

* Flere sundhedseksperter har anbefalet at begrænse borgernes bevægelsesfrihed og for eksempel lukke Storebæltsbroen. Men restriktioner af juletrafikken er ikke en del af tiltagene.

 

Kilde: Sundhedsministeriet