I det fynske folks tjeneste

Knuds knogler bliver i Odense

Den katolske kirke opgiver at få udleveret nogle Knud den Helliges knogler som relikvier.

Den katolske kirke opgiver at få udleveret nogle Knud den Helliges knogler som relikvier.

Efter længere tids brevskriverier, udsagn fra fra biskop og
menighedsråd, henvendelse til politikere, svar fra minister får Knud den Hellige lov til at hvile i fred i sin grav i Sankt Knuds Kirke i Odense, skriver Berlingske Tidende.

I en glasmontre i Odense Domkirke ligger Kong Knud. Men efter at retsmedicinere for nyligt afgjorde, at det rent faktisk var Kong Knud, der lå der, så har den katolske kirke nu krævet at få to knogler fra de jordiske rester.

Men det nægter den fynske biskop, Kresten Drejergaard.

- Knud skal i det mindste blive som han er. Man kan ikke dele ud af ham og forære dele væk af ham. Det er usømmeligt, mener Kresten Drejergaard.

Sankt Knud er national værnehelgen i den katolske kirke, men biskoppen vil ikke som protestant bidrage til helgendyrkelse, selvom menighedsrådet i første omgang havde givet katolikkerne de to knogler.

- Det kan ikke lade sig gøre, at vores kirke her forære nogle ligrester af Sankt Knud, som i samme øjeblik de har skiftet hånd bliver til relikvier i den katolske kirke, lød det fra Kresten Drejergaard i juni.

Det fik til gengæld socialdemokraten Magnus Heunicke til at forlange en redegørelse fra kirkeministeren, og den fik han for nylig.

Redegørelsen fra Birthe Rønn Hornbech er baseret på en udtalelse fra Kresten Drejergaard. Ifølge redegørelsen kan ministeren »i det hele
henholde sig til biskoppens udtalelse«.

Czeslaw Kozon siger nu, at han accepterer redegørelsen, selvom han »endnu ikke har fået et officielt afslag«, som han udtrykker det.

- Det er ærgerligt for os. Vi har hele tiden sagt, at det ikke er noget, vi kan gøre krav på, men noget vi godt kunne tænke os. Men det er ikke
noget, vi vil gøre et stort nummer ud af, siger han til avisen.