Kollegie kvitter plastik: - Jeg håber, at vi bliver gode til at sortere

Hverdagen er fuld af plastik, som ikke er genanvendeligt eller flyder i naturen. Derfor vil to køkkener på HC Øststedskollegiet i Odense den kommende uge samle al den plastik, de støder på i dagligdagen.

Hvis du ser dig omkring, kan du stensikkert få øje på mindst en ting, der er lavet helt eller delvist af plastik. Plastik er i alt, på alt og overalt, og det har været med til at revolutionere vores hverdag, siden det blev opfundet i 1950’erne, og det er blevet en helt naturlig del af vores dagligdag.

Men siden dengang er plastikproduktionen steget markant, mens kun en brøkdel af det producerede plastik er blevet genanvendt. Meget af det er blevet affald, hvor en del af det siden er endt ude i naturen. 

I den forbindelse er der på lørdag den 21. september arrangeret World Cleanup Day af organisationen, Plastic Change.

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Meget tyder på, at det er tiltrængt, at der kommer fokus på plastik i hverdagen. På HC Ørstedkollegiet i Odense er det ihvertfald ikke plastik, der er mest fokus på. 

- Vi tænker ikke meget over det plastik, der er i hverdagen. Vi samler pant. Vi har en fælles pantkasse, hvor vi putter vores pantflasker i, og så bruger vi pengene på snaps til julefrokosten, siger Viktor Jørgensen fra HC Ørstedskollegiet i Odense, som den næste uge har sagt ja til at være med i et eksperiment. 

FAKTA OM PLASTIK

Bemærk kvitter plastik

I uge 38 dykker Bemærk ned i plastik, for at finde ud af, hvad vi kan gøre, for at blive bedre til at håndtere plastik.

Ifølge tal fra Dansk Kompetencecenter for affald og ressourcer, er vi i Danmark blandt Europas dårligste til at genbruge plastaffald, især i form af emballage fra husholdningen, og derfor synes Viktor Jørgensen også, at det er godt, der kigges nærmere på at løse problemet. 

- Det er måske noget, man skal tænke mere over, og det er også derfor, jeg synes, at hele projektet er et meget fint initiativ. Så kan man måske komme til at tænke “Nå, det er der, de der shampooflasker skal hen.” 

Ikke let som privatperson

Det er ikke kun Viktor Jørgensen og hans kollegiekammerater, der ikke er helt sikre på, hvor shampooflaskerne og de mange typer plastik skal hen. Det fortæller lektor på institut for miljø og naturvidenskab fra Roskilde Universitet, Kristian Syberg. 

- I Danmark bruger vi fire gange så mange ressourcer, som vi egentligt har brug for, og 40 % af alt det plastik, der produceres er engangsplastik, der mister sin værdi, når det er blevet brugt. Det er ressourcespild, siger han.

Det er ikke kun ressourcespildet, lektoren fra Roskilde Universitet er bekymret for. 

- Det er et relativt nyt forskningsfelt, og der er mange ting, der stadigt er uafklarede, i forhold til hvad for eksempel mikroplast gør ved økosystemerne. Vi ved, at havpattedyr kan blive viklet ind i det, og at de spiser det, fordi de tror det er mad. Så fylder det deres maver, og så får de en falsk mæthedsfornemmelse, fortæller han. 

Affaldssortering er vejen frem

Hvis man gerne vil gøre noget, er affaldssorteringen et godt sted at starte. Kun fire ud af de ti fynske kommuner sorterede i 2017 plastik ved døren.

Odense er én af de kommuner, der ikke sorterer plastik, og det ændrer sig heller ikke, når der fra oktober kommer en ny sorteringsordning. 

Den nye sorteringsordning byder ifølge Odense Renovation på sortering af både madaffald, metal og glas, og årsagen til, at plastik ikke er en del af den nye sorteringsordning, er forholdsvist simpel; Det er svært at genanvende rigtigt.

- Der er så mange typer af plastik, at det er svært at skille ad igen, når det først er blevet blandet sammen, fortæller Claus Hammerich.

- Vi forsøger at finde en løsning, der gælder hele Fyn, hvor forbrugeren ikke skal tage hensyn til, hvilken type plastik det er. Hvis man kan fremstille et anlæg, der kan fraskille plastikken fra restaffaldet maskinelt, så ville det være optimalt, tilføjer han. 

Ifølge Odense Renovation, forventes anlægget færdigt i løbet af 3-5 år, afhængigt af det politisk engagement.

World Cleanup Day

Plastikfantastisk

Selvom der ikke er en løsning på trapperne for Odense Renovation, er det dog ikke helt så håbløst, som det kan se ud. 

- Plastik i sig selv er ikke forfærdeligt. Det er et fantastisk materiale. Det er kun et problem, når vi ikke udnytter det rigtigt. Så skaber det miljøproblemer for os, siger Kristian Syberg.

- Vi skal også lave produkter der holder længere, så det kan bruges igen, men generelt skal vi blive bedre til at bruge mindre plastik. Genanvendelse er en del af det, men det er ikke nok. 

En del af ansvaret ligger dog også hos forbrugeren, fortæller han.

- Der er mange områder, hvor vi som privatpersoner kan mindske vores plastikforbrug. Vi skal til at tænke: er det nødvendigt at bruge alt det plastik i hverdagen?

På HC Ørsted kollegiet i Odense vil de i den kommende uge sortere alt deres plastikaffald fra for at se, hvor meget plastik de egentligt bruger i hverdagen. Det kan godt vise sig at være en del, fortæller beboer Viktor Jørgensen. 

- Det bliver sgu nok til en del plastik, der ryger ud i løbet af sådan en uge. Man kan jo ikke helt undgå at få plastik, men jeg håber da, at vi bliver gode til at sortere det, og finde ud af hvordan man kan blive bedre til at undgå det, forklarer Viktor Jørgensen.

 

Oversigt

    Oversigt