Kommune sætter gang i sparekampagne: - Vi skal bruge strømmen mere klogt

Strømmen skal bruges klogere i 2.000 bygninger, som Odense Kommune har ansvaret for. Kampagnen "Hver watt tæller" er i gang.

Signalet er klart fra politikerne i Odense Kommune: Kommer der nationalt påbud på, så vil man selvfølgelig rette ind.

Sådan siger rådmand Søren Windell (K) på dagen, hvor blandt andre klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen på et pressemøde ridsede konsekvenserne for den eskalerende energikrise op.

Her var budskabet til danskerne, at alle må gøre en indsats, og at staten sænker temperaturen i dens bygninger til 19 grader og samtidig slukker unødvendig belysning af bygninger, for at man kan begrænse energiforbruget.

Netop en begrænsning af energiforbruget var årsagen til, at rådmandskollegerne Susanne Crawley Larsen (R) og Søren Windell torsdag besøgte Hunderupskolen for blandt andet, at sætte strøm til en kampagne, som skal sænke kommunens energiforbrug i blandt andet institutionerne.

Som rådmand for By- og kulturforvaltningen er Søren Windell ansvarlig for over en million kvadratmeter fordelt på 2.000 bygninger.

- Vi appellerer til "sluk for det, du kan, når du kan". Vi skal bruge strømmen mere klogt. Vi skal sørge for, at vi bruger den, når det er nødvendigt - også for, at sænke presset på hele vores energikæde, forklarer Søren Windell.

Kampagnen har fået titlen "Hver watt tæller", men i forvejen har kommunen investeret i styring af blandt andet radiatorer, udluftning og lys.

- Der hvor vi kan gøre lidt mere er, når vi har køleskabe til at stå på gangene. Kan vi så få slukket for dem i weekenden, så de ikke bruger energi, når de ikke skal skal køle noget ned?

- Det er nogle af de sidste ting, vi kan gøre, som jo skal være med til at sænke hele det forbrug af energi vi har i kommunen, siger Søren Windell.

Susanne Crawley Larsen og Søren Windell mødtes torsdag med blandt andre skoleleder Helle Hjorth (tv) på Hunderupskolen i forbindelse med kommunens energisparekampagne "Hver watt tæller".
Susanne Crawley Larsen og Søren Windell mødtes torsdag med blandt andre skoleleder Helle Hjorth (tv) på Hunderupskolen i forbindelse med kommunens energisparekampagne "Hver watt tæller".
Foto: Alex Syrik

Det kan lyde som en detalje i det store billede, men Søren Windell mener, at vi alle er nødt til at tænke os mere over, hvordan vi bruger strøm - og hvordan vi gør det.

- Der er rigtig meget, der kører. En skole skal køre, hospitalerne skal køre, produktionsdanmark skal køre. Kan vi sænke vores eget forbrug, så betyder det faktisk rigtig, rigtig meget for hele det pres, der er på elnettet, uddyber Søren Windell.

Han mener dog ikke, at Odense Kommune skal skrue temperaturerne på skolerne ned til 19 grader, som staten nu vil gøre senest fra 1. oktober.

- Vi er nede på 20 grader på skolerne, og at gå en grad længere ned betyder, at vi kan spare omkring fem til syv procent af energien. Men jeg tror ikke, vi er der endnu, siger rådmanden.

Han tilføjer, at tiltag i den størrelsesorden bør være landsdækkende, som det er gjort i Tyskland.

Er der flere tiltag på vej?

Ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, så kan der meget vel komme flere tiltag ud af Christiansborg.

Til Ritzau siger professoren, at de statslige tiltag er et godt og vigtigt skridt i den rigtige retning.

- Men jeg tror, at der kan komme flere tiltag, tilføjer Brian Vad Mathiesen.

På dagens pressemøde slog energiministeren fast, at Danmark - og Europa - står i en alvorlig situation:

- Vi ser ind i en vinter, hvor Danmark og Europa risikerer at mangle energi, sagde han men understregede, at det endnu ikke er tilfældet.

De nye tiltag for det offentlige kan dog hjælpe på priserne, siger Brian Vad Mathiesen:

- Når det offentlige går foran, betyder det noget. Når vi alle sammen laver besparelser, betyder det noget for den samlede pris og for vores inflation, siger han og tilføjer, at statens tiltag hjælper på den regning, vi skal betale.

Sluk for det, du kan, når du kan, lyder det i kampagnen "Hver watt tæller", som kommer ud på kommunens matrikler.
Sluk for det, du kan, når du kan, lyder det i kampagnen "Hver watt tæller", som kommer ud på kommunens matrikler.
Foto: Alex Syrik

Skal der styr på skolernes køleskabe og andet end det en kampagne som "Hver watt tæller" kan gøre, så skal det netop komme fra Christiansborg, siger Søren Windell:

- Skal der gøres noget drastisk, så skal det komme ovenfra. Der tror jeg ikke, vi er endnu, men jeg håber, vi alle sammen kan være med til at sænke vores energiforbrug, så vi kan holde priserne nede.

Fire plus 18 gode råd

Også Energistyrelsen er i gang med en energisparekampagne. Den er målrettet borgerne og har fire overordnede energispareråd:

  • Skru ned for varmen
  • Begræns brugen af varmt vand
  • Spar på strømmen - sluk for apparater, når de ikke er i brug og for unødvendig belysning
  • Brug strømmen, når den er billigst


Vi har samlet 18 gode råd til, hvordan du kan spare på strømmen. Se dem her 

Regeringen har præsenteret en plan for, hvordan vi skal spare energi. Og her skal det offentlige gå forrest.