Kompost med tungmetaller i Stige

Tusindvis af haveejere myldrede lørdag til Odense Nord Miljøcenter for at hente gratis kompost. Men ikke al komposten er ufarlig. En haveejere var nær kørt hjem med kompost med tungmetaller til sin urtehave.

1000 tons kompost bliver lørdag foræret væk sammen med pølser og slush-ice på Odense Nord Miljøcenter ved Stige. Det tilbud tog rigtig mange haveejere imod med glæde.

- Vi vil gerne forbedre vores jord i den lille urtehave vi har og det har jeg tænkt mig at bruge weekenden på at få ryddet op i, siger Kristen Junker, mens hun skovler kompost i fire medbragte baljer.

Men midt i arbejdet med at fylde sine baljer blev Kirsten Junker stoppet af en medarbejder fra Odense Renovation, og fik besked på at tømme sine baljer igen. Den bunke kompost hun skovlede fra lå frit tilgængelig på pladsen, men var fyldt med slam og tungmetaller.

- Jeg fik at vide, at jeg skulle køre herhen, så det er noget forvirrende, at jeg nu skal hælde det ud igen, siger Kirsten Junker.

Det såkaldte biokompost er forbeholdt landmænd, som skriver under på at de ikke vil hælde komposten ud på marker, der skal bruges til afgrøder i fem år.

- Det er da vejledning der vil noget. Det var en streg i regningen at vi skal hælde det ud igen, siger Kirsten Junker, hvorefter hun fandt den bunke kompost, der var tiltænkt haveejere med urtehaver.