Koncertplads med 70.000 tilskuere på vej i Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En opgradering af Dyrskuepladsen i Odense vil give mulighed for koncerter med op mod 70.000 tilskuere. Dermed bliver Odense en af landets største koncertbyer.
Koncerter med verdens absolut største pop- og rockstjerner er på vej til Odense.
Det er i hvert fald håbet, efter at det på et pressemøde mandag kom frem, at Odense Kommune vil opgradere Dyrskuepladsen for ti millioner kroner.
Fremover vil pladsen kunne rumme op mod 70.000 tilskuere i forbindelse med koncerter - i modsætning til omkring 47.000 i dag.
- Vi vil gerne være hjemsted for store koncertoplevelser for at gøre det fedt at være odenseaner, samtidig med at vi laver forretning for byen, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
- Vores ambition er, at vi får to-tre megaevents med internationale koncerter om året, siger han til TV 2 Fyn.
Odense Dyrskue skal fortsat være på pladsen om sommeren, og de skal fortsat kunne bruge de bygninger, der er. Nogle af bygningerne vil dog blive flyttet for at lave mere plads.
Derudover skal der laves bedre og mere bæredygtige elinstallationer, og der skal laves bedre adgangsforhold, så pladsen får flere indgange tættere mod byen. Hegnet omkring pladsen skal ligeledes flyttes.
Flere megakoncerter på Fyn
I 2018 gav det amerikanske rockband Guns N’ Roses koncert på Dyrskuepladsen foran omkring 40.000 tilskuere.
I sommer spillede det tyske metalband Rammstein to endnu større koncerter med omkring 47.000 tilskuere til hver. Rammstein-koncerterne gav i sommer 30 millioner kroner i meromsætning i byen.
Ifølge Peter Rahbæk Juel har der været planer om at opgradere pladsen, siden Guns N' Roses-koncerten i 2018, men han fortæller, at planerne er blevet intensiveret siden sommerens Rammstein-koncerter.
- Vi kunne se med Rammstein, hvordan vi kunne tiltrække publikum fra Tyskland, Benelux-landene og de nordiske lande. Det har givet utrolig meget aktivitet i byen med overnatninger og restaurantbesøg, siger by- og kulturrådmand Søren Windell (K).
- Vores store foreningsliv nyder også godt af det ved at have boder og mulighed for at tjene penge til klubben, fortæller han.
Det er kun Roskilde Festival, der i Danmark kan samle flere mennesker til koncerter. I 2018 så omkring 100.000 mennesker rapperen Eminem optræde.
Pladsen i Odense skal være klar til at afvikle koncerter med op mod 70.000 tilskuere næste sommer.
Musikbranchen jubler - kæmper med om A-navne
Med opgraderingen af Dyrskuepladsen i Odense er der mulighed for at slå rekorden for den største koncert på fynsk jord.
All Things Live, der er Nordens største inden for liveunderholdning, glæder sig over mandagens musiknyhed.
- Det er kæmpestort, at Danmark nu endelig har udsigt til at få en udendørs koncertplads med plads til 70.000 mennesker – og så ovenikøbet i Odense, midt i landet, siger Pernille Møller Pedersen, der er direktør i All Things Live.
- Med en udendørsplads af denne størrelse og kaliber melder man sig for alvor ind i en international liga – og kæmper med om de helt store A-navne, når de tager på deres verdensturnéer.
Kan Taylor Swift lokkes til Odense?
Næste år kommer den amerikanske sangerinde Taylor Swift eksempelvis til Sverige på sin verdensturné, der går uden om Danmark. I Stockholm spiller hun for op mod 65.000 tilskuere, men i fremtiden kan Odense altså være med til at tiltrække sådan nogle koncerter.
Drømmer man for højt, hvis man vil have Taylor Swift til Odense?
- Ikke for højt. Det kunne man i princippet godt på pladsen. Der er ikke nogen, vi ikke kan rumme. Det er derfor, vi gør det, siger Peter Rahbæk Juel.
Ifølge borgmesteren har det været et ønske fra dem, der booker de store kunstnere, at koncertpladserne i landet udvides. Der er bedre økonomi i de store begivenheder, hvis man kan udvide kapaciteten fra 50.000 til 70.000 mennesker, der køber fadøl og pølser på pladsen.
Og der er potentiale for megakoncerter. I 2022 gav den britiske popstjerne Ed Sheeran koncerter - over fire dage - for 160.000 mennesker i København. Det er det største nogensinde på dansk jord.
Trafikale udfordringer i Odense
Megakoncerterne giver dog trafikale udfordringer, når så mange mennesker skal samles.
Selv om Dyrskuepladsen ligger centralt i byen med adgang til kollektiv transport, erkender borgmesteren, at det bliver en udfordring, når 70.000 tilskuere skal fragtes til koncert, uden der opstår kø.
- Vi skal være skarpe på, hvordan vi afvikler logistikken rundt omkring. Der var enkelte køer i forbindelse med Rammstein, men det var meget lidt, i forhold til hvad man ser andre steder, siger Peter Rahbæk Juel.
Selv om Rammstein-rekorderne i Odense ser ud til at kunne blive slået i den nærmeste fremtid, var det stadig nogle vilde koncerter med nogle vilde tal bag. Scenen vejede for eksempel 1.350 ton.