I det fynske folks tjeneste

Kong Knud i CT-scanner

Han døde for næsten 1000 år siden, og nu skal han undersøges af retsmedicinere fra Syddansk Universitet.

Kong Knud den Hellige blev dræbt af oprørske undersåtter.  Men hvad der skete den julidag i 1086, da kongen og hans følge havde søgt tilflugt i en kirke i Odense, er aldrig blevet klarlagt.

Nu kan nye retsmedicinske undersøgelser af Knud den Hellige forhåbentlig give svaret på, hvordan han blev dræbt.

- Ifølge legenden fik kongen et stort antal stik og slag, fordi ingen af oprørerne turde tage ansvaret og give ham dødsstødet. Hvis det var tilfældet, vil vores undersøgelser dokumentere det, for vi vil kunne se, hvilke traumer han har fået i forbindelse med sin død, siger lektor Jesper Boldsen fra Retsmedicinsk institut.

Han har fået tilladelse til at tage Kong Knuds knogler ud af den glaskiste, hvor de jordiske rester er udstillet.

- Det er en del år siden, at knoglerne sidst er blevet undersøgt, og der er kommet nye metoder til, som kan give os flere oplysninger. Vi har blandt andet fået en CT-scanner, så vi kan gennemføre en elektronisk undersøgelse uden at røre knoglerne, og vi vil også tage en DNA-test, siger lektor Jesper Boldsen fra Retsmedicinsk institut.

Kong Knud den Hellige er begravet i krypten under Odenses domkirke. Skelettet af kongens lillebror Benedikt er også begravet i krypten, og en DNA-test skal undersøge, om de to nu rent faktisk også er biologiske brødre.