Kontrakt eller sammenbrud: Odense Kommune må indgå ny aftale for at redde Odeon

En genforhandlingsaftale er indgået mellem Odense Kommune og Comwell for at redde kulturhuset Odeon. Uden aftalen havde forpagteren trukket sig, og det havde betydet sammenbrud for Odeon.

Musik-, teater og konferencehuset Odeon har været nødt til at lave om i den aftale, de har med deres forpagter Comwell. 

Uden genforhandling kunne det nemlig være endt i et sammenbrud for kulturhuset, der har kæmpet lidt med økonomien.

quote Vi har haft en pistol for panden. Kontrakt eller sammenbrud, pest eller kollera

Søren Windell, rådmand i Odense Kommune (K)

- Hvis der kom et sammenbrud, så ville der ikke være aktiviteter i Odeon, og så skulle vi ud og finde en ny operatør. Og inden der bliver booket shows, kan der hurtigt gå tre, fire, fem eller flere år, før vi igen har et Odeon i fuld drift, siger rådmand i Odense Kommune, Søren Windell (K).

Den nye aftale kommer dog ikke til at koste dyrt i kommunekassen, understreger stadsdirektøren.

- Det er en teknisk ændring af en aftale, så noget, der ikke virkede de første år, er skubbet. Det drejer sig altså om de samme penge, forklarer stadsdirektør i Odense Kommune, Stefan Birkebjerg.

En aftale fra 2015

Det er Odense Kommune, som ejer Odeon, der tog imod gæster for første gang i 2017. Men tilbage i 2015 indgik kommunen en aftale med det daværende H.C. Andersen Kongres Center A/S, der i dag altså hedder Comwell H.C. Andersen Odense A/S.

I den aftale står der, at Odeon over de første seks år kan få 15,5 millioner kroner i underskudsgaranti. Det betyder, at et eventuelt underskud ved et arrangement såsom koncert eller foredrag bliver dækket af en bevilgende myndighed som en fond eller en kommune for den sum.

Men underskudsgarantien kunne kun bruges til Odeons egne arrangementer, ikke ved aktiviteter planlagt af eksterne arrangører.

quote Den samlede aftale er holdt inden for den økonomi, som blev afsat i 2015. Vi får også ombygning for de penge, så Odense Kommune skal ikke have pengepungen op

Stefan Birkebjerg, stadsdirektør, Odense Kommune

- Da vi lavede aftalen, vidste vi godt, at der skulle et par år til, før et nyt kulturhus var indfaset og kendt bredt af borgere i byen. Selvom der er sat 15 millioner kroner af i Odense Kommune til underskudsgarantien, har de kun fået udbetalt tre millioner kroner, forklarer Stefan Birkebjerg.

Derfor bliver aftalen nu ændret, så det ikke længere kun er Odeons egne arrangementer, der hører under underskudsgarantien.

- Nogen kunstnere vil gerne selv arrangere deres koncerter, og de vil nu kunne modtage en andel af underskudsgarantien, forklarer stadsdirektøren.

Kommunens ansvar?

Ifølge både Søren Windell og Stefan Birkebjerg var der ikke nogen vej udenom genforhandlingen med Comwell. 

- Vi har haft en pistol for panden. Kontrakt eller sammenbrud, pest eller kolera, siger Søren Windell.

Odeon åbnede i 2017, men forpagtningsaftalen mellem Odense Kommune og Comwell blev allerede indgået i 2015.
Odeon åbnede i 2017, men forpagtningsaftalen mellem Odense Kommune og Comwell blev allerede indgået i 2015.
Foto: Ole Holbech

Udover eksterne arrangørers andel af underskudsgarantien skal køkkenet i Odeon ombygges som en del af aftalen. Men stadsdirektøren fastslår, at der blot er tale om en flytning af pengene.

- Den samlede aftale er holdt inden for den økonomi, som blev afsat i 2015. Vi får også ombygning for de penge, så Odense Kommune skal ikke have pengepungen op, siger Stefan Kirkebjerg.

Søren Windell mener imidlertid ikke, at det er kommunens ansvar, at der skal laves en genforhandling.

- Private aktører har lavet en handel. De har underskrevet en kontrakt med et beløb, som skal betales årligt. At de tal ikke holder, betyder, at det er deres udregninger, der ikke holder stik. Man kan ikke give sælger skylden. Det har de gjort her, siger han og uddyber:

- Det mener jeg ikke, det er. Det er forpagter, der ikke har lavet de rigtige beregninger, og derfor står man med et underskud. 

Dog har Comwell opsat et ultimatum. Hvis ikke aftalen ændres, så trækker de sig fra Odeon.

- Jeg synes ikke, han (forpagteren, red.) har behandlet Odense Kommune eller borgerne ret godt. Han skulle have været mand nok til at sige, at han havde lavet en fejl, betalt regningen og ikke have truet med at lukke et kulturhus, som borgerne har betalt, understreger Søren Windell.

Comwell har for nuværende ikke nogen kommentar til aftalen.