I det fynske folks tjeneste

Kræftens Bekæmpelse om oversete patienter: Må ikke ske

811 kvinder i Region Syddanmark er ved en fejl blevet indkaldt for sent til supplerende kræftundersøgelser. En fejl, der ikke må ske, siger Kræftens Bekæmpelse.

Foto: arkiv

Regioner og hospitaler skal læse op på ventetidsgarantien, mener Kræftens Bekæmpelse.

 Der er grund til, at enhver region og ethvert hospital får læst op på reglerne for, hvordan en screening for brystkræft hos kvinder skal forløbe.

Det mener Kræftens Bekæmpelse, efter at en misforståelse i Region Syddanmark har ført til forsinkelser i indkaldelser af kvinder til en supplerende undersøgelse.

I alt er 811 kvinder over to et halvt år blevet indkaldt efter de 14 dage, der må gå ifølge Sundhedsstyrelsen.

- Jeg synes, at reglerne og vejledningerne er ganske klare. Men vi må konstatere, at vi har set tilsvarende misforståelse tidligere, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

- Derfor synes jeg, at fejlen giver anledning til, at regionerne og hospitalerne ser reglerne efter en gang til.

Af de 811 kvinder, der er blevet indkaldt for sent, har 138 af dem efterfølgende fået konstateret brystkræft, oplyser Region Syddanmark.

For de kvinder, der har fået konstateret brystkræft, er den for sene indkaldelse på mellem 1 og 37 dage.

- Det er en beklagelig fejl, der ikke må ske. Men Region Syddanmark har gjort det rigtige ved hurtigst muligt at rette op på fejlen og kontakte de berørte kvinder, siger Leif Vestergaard Pedersen.
 

Læs også 800 kvinder indkaldt for sent - 138 har efterfølgende fået konstateret kræft

Regionen forklarer, at den har fortolket lovgivningen forkert. Dermed har den ikke overholdt ventetidsgarantien, der er på 14 dage for undersøgelse af brystkræft, efter at der er opstået mistanke efter en mammografi.

Ifølge regionen er der i de fleste tilfælde tale om forsinkelser på nogle få dage.

Derfor er de fleste forsinkelser formentlig så små, at de ikke har haft betydning for behandlingen af de kvinder, der har fået konstateret kræft.

Kun i de få tilfælde, hvor der er gået over 30 dage, kan det potentielt have haft en effekt for behandlingen.

- Derfor er det en fejl, der formentlig har meget beskeden effekt for patienterne. Hvis nogen overhovedet, siger Leif Vestergaard Pedersen.

00:50

- Det er en beklagelig fejl, der ikke må ske. Men Region Syddanmark har gjort det rigtige ved hurtigst muligt at rette op på fejlen og kontakte de berørte kvinder, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Luk video

 

FAKTA: Kræftundersøgelse skal tilbydes inden for to uger

En supplerende kræftundersøgelse tilbydes, hvis der findes uregelmæssigheder ved den første screening. 811 syddanske kvinder er ved en fejl blevet indkaldt for sent til en supplerende kræftundersøgelse, og 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft.

Læs her om den supplerende kræftundersøgelse, der ikke er blevet tilbudt i tide i Region Syddanmark.

 * Det er normalt, at kvinder med alderen får harmløse forandringer i brystvævet såsom vandcyster, små forkalkninger eller godartede knuder.
 * Det kan være svært at se forskel på disse forandringer og kræft i den første mammografiscreening, der er en røntgenundersøgelse af brystet.
 * Den første mammografiscreening tilbydes alle kvinder mellem 50 og 69 år.
 * Hvis den første undersøgelse viser uregelmæssigheder, der måske kan være tegn på brystkræft, tilbydes kvinden en supplerende undersøgelse, der skal afgøre, om der er tale om brystkræft.
 * En supplerende kræftundersøgelse kaldes også klinisk mammografi
 * Det er netop denne undersøgelse, der i 811 tilfælde er blevet tilbudt for sent.
 * Sundhedsstyrelsen præciserede i maj 2014 på grund af tidligere uklarhed, at den supplerende undersøgelse skal tilbydes senest 14 kalenderdage fra den dag, hvor der "opstår mistanke om brystkræft på baggrund af billeddiagnostiske suspekte forandringer erkendt på screeningsmammografien".
 * Det er denne præcisering, man ikke har været tilstrækkelig opmærksom på i Region Syddanmark.

Kilde: Region Syddanmark