Krigsveteraner udkonkurreret af beskæftigelsestilbud

Firmaet Havekompagniet har måtte dreje nøglen om, fordi de ikke kunne konkurre med det kommunale beskæftigelsestilbud Pensionistservice. Den ulige konkurrence ærgrer ejeren af Havekompagniet.

Mandag måtte Claus Stenberg køre en tung vej ind på Jobcentret for at melde sig ledig. Han er den nu tidlliger ejer af Havekomapegniet.

- Jeg mister løbende og konstant kunder til Odense Kommunes Pensionistservice inde i Odense, hvor jeg har de fleste af mine kunder, siger Claus Stenberg.

Claus Stenbarg har hørt fra flere af sine kunder, at de har stoppet samarbejdet med ham, fordi Pensionistservice kunne levere havearbejde til en tiendedel af hans pris.

- Så fortæller kunderne mig, at de har været nødt til at tænke lidt med pengepungen også, siger Claus Stenberg.

Svagest kontanthjælpsmodtagere vs. krigsveteraner

Ideen med Havekompagniet var at give krigsveteraner, som havde svært ved at komme ud på arbejdsmarkedet et job og noget indhold i hverdagen.

Men det er nu slut, fordi Odense Kommunes svageste kontanthjælpsmodtagere igennem Pensionestservice udfører det samme arbejde langt billigere.

I følge Odense Kommune udfører Pensionistservice arbejde for pensionister med meget lav indkomst. Dermed er det ikke en gruppe, der skal konkurreres om på normale vilkår.

- Det er ikke en gruppe, som kan hyre en anlægsgartner, men en gruppe som kun kan tage de billigste tilbud på markedet, siger Peter Frans Pietras, direktør i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune.

Claus Stenberg: Så kan jeg lave det samme for andres penge

Ikke desto mindre har Havekompagniet, ifølge Claus Stenberg, mistet kunder til Pensionistervice.

Men fordi der er tale om en særlig gruppe pensionister, gælder der andre regler for konkurrencen om deres penge og arbejdet i deres haver.

- De regler overholder Odense Kommune, siger Peter Frans Pietras.

Claus Stenberg efterlyser derfor en lovændring, så private, som ordner haver for de økonomisk svageste pensionister, ikke skal dreje nøglen om.

Men den nu arbejdsløse havemand ser også "positivt" på fremtiden.

- Med lidt held kan det være, at jeg også kan komme i aktivering, så jeg kan klippe hæk for mine gamle kunder, nu bare for nogle andres penge, slutter han.